Kdo vyluští Voynichův rukopis? (1)

Irena Hanzíková prý rozluštila stránky nejzáhadnější knihy světa

– tak se jmenuje článek na Novinkách (1) z 8.9.2016.

To, co se nepodařilo badatelům a vědcům za více než 100 let, odhalila paní z Jičínska.

Přeložila prý několik desítek stránek, bude to prý velké překvapení.

A je.

19.9.2018 spustila webové stránky, kde popisuje, co se píše na jednotlivých stránkách. Vedle květin jsou to prý úvahy o bohu, reinkarnaci, apod.

A jsou to v podstatě jen fantazie. Bez nalezeného klíče nebo jiného textu se stejnými znaky, si může paní Hanzlíková tvrdit co chce.

Na pochyby odpovídá, že se jí prostě musí věřit, a že z 85% ví, kdo je autorem – prý Jiří z Lichtenštejna. A co těch zbylých 15%?

Je třeba přiznat, že paní Hanzlíková není v současnosti v ČR jediná „úspěšná“ luštitelka Voynichova rukopisu.  Dalším je i jakýsi „profesor Zlatoděj“. Není to žádný troškař, neboť odhaluje tajemství mnoha jiných rukopisů a šifer. Je to s podivem, neboť mu činí potíže normální česká gramatika, a třeba pravidla interpunkce mu zůstala zcela utajena. „Profesor“ výsledky paní Hanzlíkové popírá i jadrnými výrazy a předkládá vlastní „řešení“.

Avšak i pro něj platí totéž, co bylo řečeno výše.

Výzkum rukopisu přesto není bez výsledků a vypadá to, že paní Hanzlíková i jiní, o něm zřejmě nic neví. Nebo nechtějí vědět a uznávají jen svůj výklad, což je horší. Např. neznají zjištění o tom, že kniha je herbářem a je psaná indiánským jazykem.

Více čtete: (2) (3).

Odkazy

(1) Irena Hanzíková prý rozluštila stránky nejzáhadnější knihy světa. Novinky, 8.9.2016. Internet: https://www.novinky.cz/kultura/414072-irena-hanzikova-pry-rozlustila-stranky-nejzahadnejsi-knihy-sveta.html

(2) Stěhule, T.: Byl napsán Voynichův rukopis v Jižní Americe? Tom-stehule.com, 12.8.2017. Internet: http://tom-stehule.com/2017/08/12/byl-napsan-voynichuv-rukopis-v-jizni-americe/

(3) -r-: Napsal Voynichův rukopis Indián? ZaZ, 20.2.2014. Internet: http://www.zahadyazajimavosti.cz/index.php/2014/02/20/napsal-voynichuv-rukopis-indian/