Stále stejný „Počátek“

Je to smutné, když má autor pověst „Nejprodávanějšího autora současnosti“, a nezbývá mu nic jiného, aby si tuto pověst stůj co stůj udržel.

Je pravda, že valnou část prodeje knihy zajistí masivní reklama. A pak také snobismus udělá své – vždyť jak nemít ve vlastnictví všechny knihy autora bestselerů a filmových předloh?

A tak je tomu i s novou knihou Dana Browna „Počátek“ (2017).

Profesor Robert Langdon, známý z předchozích knih a filmů, opět bezchybně zasahuje ve svérázné detektivní honičce, tentokrát ve Španělsku.

Při čtení má však čtenář stále dojem, že tu knihu už jednou, nebo dvakrát? nebo třikrát? četl.

Děj se odvíjí už podle dávno známého scénáře – zločin, útěk se spřízněnou mladou ženou, tajemná církevní společnost, spiknutí na nejvyšších místech.
Jen pár nových kulis, jako vyspělé informační technologie, konspirační a všudepřítomné „fake news“, dotváří scenérii děje, jehož tématem je nyní původ života na Zemi a důsledky pro lidskou mentalitu, vědomí, náboženství, církve a oficiální instituce. V podstatě nic nového, co by neprošlo debatami a úvahami na mnoha místech.
Jen jedno je nové – nyní to předkládá v beletristické formě „nejprodávanější autor současnosti.“ A ten v zájmu udržení své pověsti vykrádá sám sebe…