Nahlédnutí do časopisů o záhadách (5)

Doby, kdy se časopisy plně věnovaly jen a pouze záhadám, a také je tvořili ti, kteří záhady aktivně vyhledávali a řešili, jsou dávno pryč.ENIGMA

Časopis Enigma začal vycházet v říjnu 2007, a od té doby svůj vzhled a koncepci nezměnil. Je v podstatě totožný s ostatními časopisy RF Hobby. Pyšní se tím, že kde o „největší český časopis o záhadách“ a se svými 108 stranami jím opravdu je.

Jaký je ale obsah? Podívejme se do posledního čísla.

Není možné komentovat celý obsah. Jde však o převážně kratší články, prokládané velkými ilustračními fotografiemi, s velkými titulky. Delší články málokdy překročí dvoustranu.

Články nejsou nijak objevné, spíše jde o staré, stokrát omleté povídačky, nebo i bohapusté bláboly a nesmysly. Spekuluje se hlavně se zájmem lidí o duchy. Snad proto je i Záhadou měsíce Šestý smysl dětí, které vidí mrtvé lidi…

Vedle toho zde jsou i duchové Příbrami, a dozvíme se, že duchové Niagarských vodopádů se bojí ohně. Jedna žena chce s duchem otěhotnět, v bahně bloudili mrtví svatebčané, a vytvoříme ducha na přání spiritistů.

Na několika místech se na podporu existence duchů objevují fotografie různých skvrn a fleků, jakož i tajemných „orbů“.

Přečteme si o případu reinkarnace, kdy dívka promluvila o svém utonutí, vydáme se na lov upírů, a dozvíme se, zda existuje skutečná magie. Dokonce zde i vědci odhalili důkaz existence aury…

Dalším tématem jsou záhady, které zná každý a nelze je pominout – tedy tajemství úsměvu Mony Lisy, Jantarová komnata, nesmí chybět ani tajemné sochy na Velikonočním ostrově.

Vedle toho zde jsou signály z vesmíru, megality v Carnacu, a kruhy v obilí prý prospívají lidskému zdraví.

Havárie kosmické techniky jsou prý známkou toho, že někdo sabotuje kosmické mise. Článek je doplněn starým bohapustým blábolem, že astronauti přežili výbuch raketoplánu.

Dozvíme se o záhadných kočkovitých šelmách, o rituálním obětišti s hrobem mnicha bez rukou a budeme se bát ruských satelitů.

Ústředním materiálem je 9 stránek konspirací o Marilyn Monroe.

Nesmí chybět článek o zázračné terapii a o nejslavnějších věštcích.

Jsou zde trojstránky s otázkami lidí z facebooku, a se čtenářskými příběhy.

Nesmí chybět dvoustrana s horoskopy na únor a výkladem karet.

Čtenáře zarazí hrubky a překlepy. Šokující je, když se objeví i v titulku článku – „Zabila Reinharda Heidricha“? (samozřejmě to bylo prokletí.)

Časopis je zkrátka se svými nenáročnými a krátkými texty, zvýrazněnými jmény v textech, a množstvím obrázků, ideální pro oddych a utrácení volného času. Nic nového nepřináší, a když už, tak jen přehršel nesmyslů a bludů, zabalených do líbivého papíru.