Pečenický obranný val

 Záhadná stavba na území Slovenska

 Mezi zajímavé a tak trochu záhadné stavby na území Slovenska patří i obranný val, který je postaven z nakupených kamenů a hlíny. Val se táhne od Dunaje při západním břehu řeky Hron a přes obce Súdovce, Remberovce, Pečenice, Jabloňovce, Segíňovú dolinu a končí pod vrchem Sitno.

Délka valu je tedy asi 60-70 km, což je tedy pořádný kus. Přesně se neví, kdo a kdy tento val postavil, ale musel to být silný „stát“, který měl dostatek pracovních sil. Taková stavba musela vznikat mnoho let a stavělo ji velmi pracovitých mužů. Představme si jen, kolik bylo třeba vykácet stromů a kolik kamení a zeminy přemístit. Takřka nevyčíslitelné částky.

Mezi prvními se valem zabýval Andrej Kmeť (1841-1908), prenčovský farář a předseda Muzeální slovenské společnosti. Při vlastním archeologickém průzkumu objevil spálené střepy ruiny a asi v metrové hloubce popel a začouzené kameny. Nejzachovalejší je val u vesničky Pečenice. Výška valu dosahuje až sedmi metrů a šířka (vrcholu) 14-17 metrů. Na to, že se jedná o pouhé zbytky valu, jsou to zbytky vskutku impozantní. Jak teprve vypadal, když byl funkční a plnil svůj účel. Navíc po stranách byly příkopy, dnes už zasypané.

valobrow

STÁŘÍ VALU

Na základě nálezů zuhelnatělého dubového dřeva podrobeného radiokarbonové analýze odhadují archeologové stáří valu na 1600 let. (Podle archeologa p. Tituse Kolníka, který tento val zkoumal asi před 20 roky.) Budovateli valu tedy mohly být v roce 400 germánské kmeny, které v uvedeném období sídlily na území Slovenska. Objevily se i úvahy, že val vznikl v době železné, tedy asi 600 let př. n. l.

SLOŽENÍ VALU

Na mnohých andezitových kamenech jsou patrné červené skvrny, což znamená, že hornina byla vystavena vysoké teplotě. Některé kameny jsou skoro staveny dohromady. Totéž platí i o zemině, z níž se skládají některé části valu.

Odborníci se domnívají, že tak vysoká teplota, schopná natavit kameny, vznikla pravděpodobně při požáru dřevěných palisád, které držely val pohromadě. (Podle RNDr. Miroslava Harmana, CSc, který se valem dlouhodobě zabýval.)

Samozřejmě že existují i mnohem fantastičtější domněnky, které se vážou ke spečenému pečenickému valu. Val je zkrátka jednou velkou (a dlouhou) historickou hádankou.

Zoltán Benkovics 

Zdroj:   Z časopisu Fantastická fakta plus, 1/2001, s. 15

error: Kopírování zakázáno!