Podivný meteorit u Senice

8. října 1963 dopadl na orající traktor v senickém okrese neznámý kovový předmět. 

Pan Dominik Vaněk, traktorista Státního statku v Holicích, ihned zastavil, aby si podivný předmět prohlédl, ale sotva jej vzal do ruky, ošklivě se popálil. Po vychladnutí tělesa jej však uschoval a poskytl jej vědcům k prozkoumání.

Šlo o malý kovový předmět, zjevně umělého původu. Měřil pouhé 3 – 4 cm, vážil 0,17 kg. Jeho černá barva svědčila o intenzívním ohřevu, kterým těleso během průletu atmosférou prošlo. Jeho rovnoměrně od sebe vzdálené cípy vyvolávaly domněnku, že šlo původně o dvě tělesa, které mezi sebou držely nějaký další předmět a při průchodu hustými vrstvami atmosféry se v důsledku vysoké teploty spojily.  Vědci pochopitelně pátrali i po dalších případných úlomcích, neboť se předpokládalo, že pokud šlo o zbytek družice nebo nosné rakety, muselo by být úlomků více. Ty se však nikdy nenašly. Ani jihozápadní směr, odkud těleso přilétlo, nevysvětlilo plně původ předmětu.  Také složení předmětu přineslo překvapení – zatímco součásti v družicích a raketách předpokládají speciální slitiny, neznámý předmět obsahoval hlavně železo a pak desítky dalších stopových prvků. Rozhodně se však nejednalo o vysoce legovanou ocel.

tung

Naprostým překvapením však byla vysoká tvrdost tělesa. Při vrtání zkušebního otvoru do hloubky 10 mm se vidiový vrták, který se svou tvrdostí blíží diamantu, několikrát otupil.  Vědce udivila i skutečnost, že pravděpodobnost dopadu umělého kosmického tělesa na jihozápadní Slovensko byla asi 1:10.000. Je třeba si uvědomit – bylo teprve 6 let od startu první družice, pouhé dva roky po startu prvního kosmonauta. Kosmických těles se na oběžné dráze nepohybovalo tolik, jako dnes. Do té doby se také nestalo, aby úlomek kosmické techniky dopadl vedle člověka.

Původ předmětu se již zřejmě nepodařilo odhalit, alespoň dobový tisk již o případu nic nesdělil. Je to pochopitelné. Odhalit původ mohly jen tehdejší kosmické velmoci – konstruktéři v SSSR a USA. A ti své tajemství tehdy neodhalovaly jen tak někomu. Přesto těleso přineslo mnohé otazníky a udivilo vědce v ČSSR, v zemi, která v té době rozhodně nepatřila k technologicky zaostalým.  

Zdroje: 

  • Čapko, G.: Kosmické těleso umělého původu. Rudé právo, 13.11.1963
  • ČTK: Úlomek kosmického tělesa z nízkolegované oceli. Rudé právo, 24.11.1963,
  • Archiv Klubu psychotroniky a UFO 
error: Kopírování zakázáno!