Erich von Däniken zavítal na Slovensko a do České republiky

Legendární švýcarský spisovatel Erich von Däniken přijel 7. dubna 2010 do Bratislavy, aby zde zahájil přednáškové turné po střední Evropě.  (foto z akce!)

 Jeho přednáška s charakteristickým názvem „Nevyřešené záhady minulosti“ je průřezem Dänikenova celoživotního díla. Pro diváky je atraktivní nejen Dänikenův energický a poutavý výklad, ale také unikátní velkoplošná projekce, která provází celou přednášku. Prostřednictvím fotografií, videosekvencí, záběrů z helikoptéry, 3D modelů a animací tak mohou diváci navštívit všechna důležitá místa, na kterých našel důkazy pro své teorie – peruánskou plošinu Nazca, egyptské pyramidy, buddhistické stupy a řadu dalších. Dvouhodinová přednáška je tlumočena z němčiny do češtiny a na závěr se uskuteční autogramiáda.

d_20100410dm

Tato Dänikenova přednáška měla v České republice premiéru v listopadu 2005 v pražském Kongresovém centru. V dalších dvou letech následovalo turné ještě po 9 českých a moravských městech, kde jeho přednášku shlédlo na 7900 diváků. Z jejich ohlasů je zřejmé, že to pro ně byl skutečně neopakovatelný zážitek. Obrovský zájem o možnost osobně vidět a slyšet tohoto charismatického spisovatele zaznamenávají organizátoři i nyní v dalších čtyřech městech.

d_20100410bm

Zdá se tedy, že Dänikenova hvězda, která zazářila před více než 40ti lety díky jeho prvotině „Vzpomínky na budoucnost“, stále přitahuje velkou pozornost. Fenomén Erich von DänikenJak se dá vysvětlit úspěch Ericha von Dänikena? Chytrým managementem? Dobrou reklamní kampaní? Nebo úspěšnými praktikami zkušeného vydavatele? Nic tomu nenasvědčuje.

d_20100410am

Když Däniken odevzdal na jaře 1967 svou prvotinu „Vzpomínky na budoucnost“ lektorům düsseldorfského nakladatelství Econ, nebyli zrovna nadšeni. Jen neochotně se dal nakladatel nakazit posedlostí autora a na přímluvu společného známého knihu vydal. Bestseller rozhodně neočekával. V březnu 1968 spatřilo světlo světa prvních 6000 výtisků, které vyrazily dobýt svět. První překvapení čekalo na německého vydavatele ve Švýcarsku. Noviny začaly uveřejňovat ukázky z knihy a do měsíce bylo nutné další vydání. I to bylo jen opatrných 8000 ks. Další měsíc dalších 6000 ks. Pomalu začalo udiveným vydavatelům v Düsseldorfu svítat, že narazili na zlatou žílu. Jako epidemie se dänikenomanie šířila ze Švýcarska do jižního Německa a odtud na sever. Kniha se dostala na seznam bestsellerů a již v prosinci 1968 stanula na první příčce. Koncem roku vytisklo a prodalo nakladatelství dalších 170.000 ks, aniž by muselo vydat jedinou marku na reklamu. Jedno je jisté. Úspěch Ericha von Dänikena nebyl produktem rafinovaného managementu. Spíše jej lze připodobnit k přírodnímu úkazu. Nakladatelství zaplavily tisíce dopisů. A přestože většina se ke knize vyjadřovala v lepším případě s laskavou ironií, v horším s naprostým despektem, kniha si razila cestu ke svým čtenářům a lámala všechny rekordy. Byla přeložena do 26 jazyků, mezi nimiž byly i tak exotické jako bengálština, hebrejština nebo čínština. Knihu hltali čtenáři na obou stranách železné opony, Čína vydala neznámý počet výtisků, kniha se prodávala v severní i jižní Americe, stejně jako v celé Evropě.

d_20100410cm

Dokument, který byl podle této knihy natočen, běžel v kinech snad všech zemí světa od New Yorku po Moskvu. V kinech se po skončení dokumentu tleskalo. Americká televizní společnost CBS vysílala zkrácenou verzi tohoto filmového dokumentu a během 24 hodin se prodalo 350.000 Dänikenových knih. Přednášek Ericha von Dänikena se zúčastnily statisíce posluchačů v přeplněných halách. Dänikenománii nic nezastavilo. Ani vědecky fundovaná kritika, ani dokumenty zaměřené na vyvrácení jeho teorie nemohly úspěchem Dänikena otřást. Fenomén Erich von Däniken zůstává neobjasněn.

Program pana Ericha von Dänikena na Slovensku a v ČR:

7.4.2010 14.00 hod., tisková konference v Bratislavě, knihkupectví Panta Rhei Poštová, Vysoká 2/A

8.4.2010 11.00 hod., on-line rozhovor na adrese http://www.sme.sk, 19.00 hod., přednáška „Nevyřešené záhady minulosti“ v Bratislavě Dom odborov – ISTROPOLIS, Trnavské Mýto 1

9.4.2010 19.00 hod., přednáška „Nevyřešené záhady minulosti“ v Trenčíně, Posádkový klub Trenčín, Hviezdoslavova 16

10.4.2010 18.00 hod., přednáška „Tajemný Egypt“ v Brně, OREA Hotel Voroněž, Křížkovského 47

11.4.2010 16.00 hod., přednáška „Nevyřešené záhady minulosti“ v Jihlavě, DKO, Tolstého 2

Další podrobnosti o návštěvě Ericha von Dänikena, včetně fotografií pro tisk, najdete na http://www.daniken.cz Foto : Miriam Kocúrková, 2010

error: Kopírování zakázáno!