Pan Mašek má zvláštní cit pro právo

– píše se v jedné níže uvedené diskusi.

Vybrali jsme ji pro Vás poté, co Alternativní Osud, iniciativa několika osob, kteří se nesmířili s praktikami, které platí na OSUD.CZ, byli vyhozeni z diskusí a pomlouváni, a po tři měsíce zcela zadarmo přinášeli čtenářům to, za co se jinde musí platit, byl provozovatelem na základě nějakého udání, zastaven.

 Předcházela tomu temná poznámka pana Maška v diskusi na FB – pod propagandistickým obrázkem, že originál je nejlepší (samozřejmě ten „originální“ Osud), s větou, že „někdo se nás snaží finančně vykrvácet. Uvidíme …“ A vidíme – jen to, že potrefená husa se vždycky ozve. Alternativní Osud, iniciativa bez jakýchkoli plateb (např. 150 Kč/měsíc! jako na Osudu) dosáhla za 3 měsíce provozu 100 tisíc návštěv, a zjevně začala ohrožovat „originál“.

Samozřejmě, že tímto krokem si pan Mašek nebo kdokoli jiný, nepomohl, spíše naopak. Alternativní Osud byl během pár hodin obnoven na nové adrese a brzy zakotví v bezpečném přístavu.

Pro pobavení si připomeňme, jak se J. Mašek před rokem zastával smazaných stránek Exopolitika: „Na protest proti šikaně pana Rašína a jeho přátel proto článek uvolňujeme pro všechny. Málo kdo si dokáže představit, co představuje vydávat non-konformní webové stránky, které se postaví mocným.“ (1)

Vybíráme z různých, volně přístupných článků a diskusí, názory na Osud. Dokazují, že nejsou ojedinělé ani výjimečné:

Pan Mašek má zvláštní cit pro právo, viz. jeho tvrzení o přebírání cizích textů: „Dlužno nicméně podotknout, že vše probíhá se souhlasem, nebo tichým souhlasem jednotlivých webů. Kdykoliv kdokoliv odmítl tuto formu, samozřejmě okamžitě přestávám s přetiskováním… „

Zvláště ten právnický obrat „tichým souhlasem jednotlivých webů“ je zajímavý. Celou diskuzi, kde pan Mašek obhajuje tuto verzi přebírání textů najdete zde: (2)

Pan Mašek se úspěchy zpoplatnění rád chlubí. I když mu ostatní diskutující připomínají zpoplatnění zkopírovaných textů jinde volně dostupných – viz. diskuze zde: (3)

In: (4)

Titulek: Re: Bohužel zoufale chybí alternativní informace… Psal jsem vam, ze porusujete autorsky zakon, a neexistuje zadny institut TICHEHO souhlasu, pokud o tom autora clanku neinformujete, ale placnete takovou kravinu, ze uz jste upustil od praxe tazani se autoru clanku, navic kdyz jste ten clanek zverejnil necely, a dal tam link, to vas z povinnosti vuci autorskemu zakonu nevyvazuje, stale je to jeho poruseni, protoze zneuzivate autorova dila na svem webu pro sve obohaceni, aniz byste k tomu mel autorovo pisemne ci elektronicke svoleni … a psal jsem vam, ze reklamu na vasem serveru nepotrebuju.

Takze nikde nevidim ME svoleni k tomu, abyste nadale pouzival veci z mych stranek … Zkuste si zaridit svuj osud lepe a bez vykradani stranek ostatnich, neb jak pravi jedno z prikazani, NEPOKRADES ! A to, jestli vykradate 20 procent nebo 7, na veci vubec nic nemeni … (5) 

Nečtenáři Osudu.cz nevědí? A jdu si pokecat a anděly, protože s nimi se cítím podstatně lépe, než při četbě různých „osudových“ bubáků, třeba že bude „hukot jako blázen“…  (6)

Rozezlen… Budu si muset ten Osud předplatit. Co myslíte, berou plejáďanské peníze? (7)

Kazalin, Místo: Olomouc, Registrovaný: 4. 10. 2006 Re: Jiří Mašek – o transformaci světa Bohužel, Mašek si sosne z netu nějakou zajímavou informaci, pověsí to na osud a nyný… sosnuté články z novinek.cz má zdarma, přeložené články z různojazyčných sítí má již zpoplatněné a ty, co sám vyprodukoval, nebo přejal z klubu má za ty stejné peníze. Nehledě k tomu, nějakou dobu jsem mu počin osud.cz „sponzoroval“ svým pravidelným polatkem. Ale ku škodě, působilo to na mě celou dobu čtení depresivně, smutně, kdo to čte, nebo četl, delší dobu, povšimne si jednoho faktu – ty stránky nemají JEDINÉHO pozitivního článku. Nyní to již nazývám AhA Bleskem v esoterice a přidružených planetárních pochodech. Ale byl to určitý čas strávený na osudu, paralelně na matrix-2001.cz, který je jeho „bráška“. Jasně, to je můj pohled, který je na netu od minulého století, ale kdo otevře net poprvé dnes a pátrá na něm, samozřejmě že narazí na osud a matrisx a diví se, co se to všechno neděje a má dojem, že objevil ameriku. (8)

Datum: 13. 10. 2002 3:35 Vložil: Jaromír Suchý (neregistrovaný) WWW: http://vorisek.cz Titulek: Ještě jednou osud.cz. Nejnovější text z 12.10. na osud.cz se jmenuje „Čo skrýva NASA“ a je „jen pro členy“, tzn. zpoplatněný. Text je přitom převzat ze serveru mystery.sk – konkrétně je na http://www.mystery.sk/nasa.html, ale ve veřejně dostupné anotaci na hlavní stránce osud.cz žádný odkaz na originál není, těžko na něj – tedy originál – nějakých 200-300 lidí někdy klikne. (Popravdě řečeno, netuším, jakým výpočtem jste dospěl i k číslu 200-300, když zpoplatněné články mají návštěvnost okolo 70, maximum je asi 120)

U samotného článku je pak 1 banner 120*600 (52kB), 1 banner 468*60 (20kB), 9 ikon 80*31 (9x3kB) a jedna reklama na nějaký antioxidant přes 6kB. Čtenář, který si za čtení osudu.cz zaplatí, tak za své peníze dostane onen 2,5 roku starý cizí článek a cca 105kB reklam! Nemám nic proti osud.cz (ani proti Vám, pane Mašku), ale myslím, že pokud na osud.cz někdo finančně přispívá, nedělá to jako ocenění kvalitního obsahu, ale z jistých „náboženských“ důvodů, které nemají žádný racionální základ. A proto si myslím, že ať jsou ekonomické výsledky zpoplatněného osud.cz jakékoliv, nejsou vůbec nijak směrodatné pro drtivou většinu ostatních serverů. (9) 

Z diskuse (10): Re: Děkuji Dočítám se na vašich stránkách:  Vážený pane Mašku, ke své hrůze, že Pentagon, CIA a FBI spolu již několik let spolupracují!!! Je to vůbec možné? Nalézají se dokonce ve stejné zemi! Šokovala mne rovněž zpráva, že Bushovic rodina je majetná a pradědeček Bush bojoval proti indiánům! Nemluvě o tom, že Carlile group sestřelila WTC a do budovy Pentagonu naboural valník! Děkuji, že jste mi ukázal světlo! Jsem tomu rád, že jsem konečně procitl do reálu, mohu na sobě začít pracovat a těšit se, že jednou budu zralým, přemýšlejícím člověkem… Znovu Díky!!! (25.10.2002 15:23) (10)

Re: Re: Hej hola….. jednou jsem přispěl na osudu do diskuze a okamžitě jsem byl: nacista, fašista, komunista, terorista a všechno ista….prostě ztělesnění ďábla. A pak mi to došlo, šmarjá ,co když ti lidé chodí kolem mne na ulici….to abych se ozbrojil..  (25.10.2002 15:07,  (11) 

„První pomoc pro případ deprese. Čtěte OSUD! Hned si budete připadat třeskutě inteligentní, prestižně vzdělaní, naprosto pohodoví, klidní a absolutně úspěšní. Stačí zjištění, jak zle na tom mohou být jiní lidé, a hned vám bude lépe. Patříte k té šťastné části lidstva, jste prostě mazlíci Štěstěny! Koukněte na Maška, TAKHLE byste také mohli dopadnout. Tak nereptejte a dejte si něco dobrého, jděte ven a už neskuhrejte.“ (12)

Komise pro udělování Bludných balvanů při Českém klubu skeptiků Sisyfos oznamuje, že v kategorii družstev získává za rok 2002 stříbrný Bludný balvan Internetový magazín www.osud.cz, (pod vedením šéfredaktora Jiřího Maška) – za šíření poplašných alternativních pravd (za důsledně pluralistické odhalování pravdy o tomto světě). Návštěvník webu občas narazí na tyto slibně znějící upoutávky, ke kterým se ovšem pan Mašek dle svého vyjádření nezná a prý na jejich údajné autory též intenzivně podává žaloby:

„Skutečná pravda vyjde najevo, a my k tomu přispějeme, čtěte, čtěte, čtěte, platba pouze 99 Kč/měsíc. Je to minimálně jeden článek každý den, tj. min. 31 za měsíc, a srovnejte to s cenami kvalitních časopisů. Chápete???“

„Kdo se chce dozvědět nejobjektivnější pravdu, čte osud.cz. Pouhých 99 Kč měsíčně a nic jiného nepotřebujete.“ (13)

Na nejoblíbenějším spikleneckém webu Osud.cz najdeme řadu hojně diskutovaných smyšlenek, od tajemných kódů skrytých v kruzích v obilí, přes tajný účel kondenzačních čar, které za sebou zanechávají letadla až po nevyvratitelné důkazy toho, že chemicky vyráběná léčiva nemají žádné léčivé účinky. Za přístup na web, provozovaný bývalým majitelem nevěstince Jiřím Maškem, se platí.

Odkazy

(1) http://www.osud.cz/prohlaseni-karla-rasina-na-zaklade-odhaleni-podilu-tajnych-sluzeb-na-vedeni-ufologickych-aktivit-v-c

(2) http://www.lupa.cz/clanky/iracka-valka-mobilizuje-cesky-web/nazory/

(3)  http://www.lupa.cz/clanky/bonusweb-zverejnil-vysledky-predplatneho/nazory/vse/

(4) http://respekt.ihned.cz/?article[comment][ukaz_vsechny]=1&article[comment][art_id]=39600000&p=RM0000_dd&article[id]=39600000 Datum: 27. 3. 2003 12:34 Nový Vložil: Radek Havelka (neregistrovaný) WWW: http://www.valka.cz

(5) http://www.lupa.cz/clanky/iracka-valka-mobilizuje-cesky-web/nazory/63001/

(6) http://jitro.bloger.cz/Moje-clanky/Nectenari-Osudu-cz-nevedi

(7) http://www.misantrop.info/738618-rozezlen.php

(8) http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=35411#p1798250

(9)  http://www.lupa.cz/clanky/bonusweb-zverejnil-vysledky-predplatneho/nazory/q9/

(10) Blud: Tajná letadla práškují Česko. Lidstvo má být sterilizováno http://technet.idnes.cz/blud-tajna-letadla-praskuji-cesko-lidstvo-ma-byt-sterilizovano-psg-/sw_internet.asp?c=A090730_165849_sw_internet_kuz

(11) http://zpravy.idnes.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A021025_083406_zahranicni_kot

(12)  http://vera-tydlitatova.eblog.cz/prvni-pomoc-pro-pripad-deprese

(13) http://www.sisyfos.cz/blb/blb2002l.htm

Čtěte také

Nefunguje-li nejaký odkaz, použijte Internet Archive

error: Kopírování zakázáno!