UFO – velká neznámá (2)

Chronologie případů moderního věku UFO (2. část – 60. léta)

habeck

1960, Sverdlovsk, Sovětský svaz: Poštovní letadlo AN-2P náhle zmizelo z radarových obrazovek cestou ze Sverdlovska do Kurganu a na jeho místě se objevil cizí létající objekt. Na místo byla vyslána pátrací jednotka a nakonec nalezla pohřešované letadlo na mýtině  uprostřed hustě zarostlého lesa. Záhadou ovšem bylo, jak tam poštovní letoun přistál, protože místo k tomu nebylo  dostatečné velké. Stroj byl zcela nepoškozený, pytle z poštou nedotčené, ale po sedmi mužích posádky nebyla nalezena sebemenší stopa. Žádný z nich se také až dodnes neobjevil.

1961 Concorde, New Hampshire, USA: 19. září se udál jeden z nejproslulejších případů únosu ze strany UFO. Auto manželů Betty a Barney Hillových bylo náhle obklopeno záhadným světelným zdrojem. Pak se ozval „elektronický impuls“ a Hillovi byli zasaženi malátnou ospalostí. Když přišli zase k sobě, bylo jejich auto na šedesát kilometrů od původního stanoviště. Vzpomínky manželů na události posledních dvou hodin zmizely. Od té doby také trpěli jakýmsi druhem šokového syndromu, a proto vyhledali psychiatrickou pomoc. Ve stavu hypnotické zpětné vazby vyprávěli nezávisle na sobě stejný příběh: Cizí bytosti s nimi prováděli nepříjemné lékařské výzkumy. Je pozoruhodné, že přesně v době jejich únosu zaregistrovala radarová stanice na letecké základně Pease objekt UFO na obloze nad New Hampshirem.

1962 Miláno, Itálie: Malíř Gaspara deęLamba pozoroval z okna svého domu černý bod, který se postupně zvětšoval, až se z něj vyklubal „létající talíř“. Dé Lamba udělal několik snímků saturnovitého létajícího tělesa, jehož průměr se odhaduje na sedm metrů.

1963 Kvang-tung, Čína: Dopravní letadlo Li-2 bylo v říjnu na cestě z Kvangtungu do Wuhanu po 15 minut sledováno třemi zářicími, neidentifikovatelnými létajícími objekty. Piloti během celé příhody podávali rádiem podrobné hlášení čínským leteckým úřadům. Po přistání byla posádka letadla vyslýchána na ústředí bezpečnosti letového provozu, cestující byli o události rovněž dotazováni a dostalo se jim pokynu, aby o záležitosti nemluvili.

1964 Socorro, Nové Mexiko, USA: Policejní důstojník Lonnie Zamora se stal svědkem přistání UFO a spatřil i jeho dva neznámé cestující. Vlastní objekt popsal jako „těleso vejčitého tvaru s oranžovými a modravými plameny ve spodní části“. Na místě přistání  byly zjištěny otisky neznámého tělesa a sežehnutý půdní porost. Vyšetřování komise vojenského letectva potvrdilo, že Zamora je spolehlivý policejní důstojník, o jehož hodnověrnosti nelze pochybovat.

1965 Valensole, jižní Francie: Rolník Maurice Masse odešel jako obvykle časně ráno za svou prací. Právě když se na poli chystal rozjet traktor, uslyšel nad sebou hluk. Zpočátku tomu nevěnoval pozornost, protože v místě často létaly vojenské vrtulníky. Pak však spatřil asi sto metrů před sebou zvláštní těleso: Bylo oválné, veliké asi jako běžné auto, opatřené kopulí a šesti přistávacími opěrami. Vedle stroje stály dvě postavy s obrovskými holými hlavami a zjevně si prohlížely polní vegetaci. V tu chvíli byl rolník zasažen nějakým paprskem a zcela ochromen. Po odletu tělesa s oběma ufonauty potřeboval Masse ještě dobrých 15 minut, než znovu získal kontrolu nad svým tělem.

1966 Tallahassee, Florida, USA: Bývalý guvernér státu Florida Haydon Burns letěl s dalšími jedenácti osobami na palubě letadla Convair, když si spolu s posádkou povšiml dvou žlutavých koulí, které jejich stroj doprovázely. Objekty letadlo opustily teprve po 65 kilometrech společného letu. Zmíněný politik později celou událost výslovně potvrdil a americké deníky obšírně informovaly o případu UFO, který tehdy vzbudil velký rozruch.

1967 Manitoba, Falcon Lake, Kanada: Očitý svědek Steve Michalak pozoroval z bezprostřední blízkosti přistání kotoučovitého UFO. Utrpěl přitom po těle neobvyklé popáleniny, které si vyžádaly několikadenní pobyt v nemocnici. Ani laboratorní analýzy, ani důkladné lékařské vyšetření nedokázaly vysvětlit příčinu jeho poranění. Rozbor půdy z místa přistání ukázal zvýšenou radioaktivitu.

1968 Madrid, Španělsko: 5. září se pouliční provoz v Madridu prakticky zastavil – tisíce Španělů sledovaly vysoko nad hlavním městem letící trojúhelníkový objekt. Když se vojenské letectvo snažilo o jeho identifikaci, UFO úžasně zrychlilo svůj let a brzy se ocitlo mimo akční rádius stíhacích letadel. Případ přiměl ministerstvo vojenského letectva k výzvě občanům, aby případná nová pozorování UFO neprodleně hlásili nejbližší služebně.

1969 Darling Downs, Austrálie: Bombardér Canberra australských vzdušných sil se nad severní částí Nového Jižního Walesu bezúspěšně snažil dostihnout stroj UFO. Stovky lidí v Kyogle i podél Darling Downu sledovaly po téměř tři hodiny doutníkové těleso. Když se letoun Canberra snažil k objektu přiblížit, neznámý létající předmět beze stopy zmizel.

Úryvok z knihy Reinharda Habecka: 10 000 let UFO. Chvojkovo nakladatelství, Praha 2001  

Pokračovanie

error: Kopírování zakázáno!