UFO – velká neznámá (3)

Chronologie případů moderního věku UFO (3. část – 70. léta)

habeck1970

Sachalin, Sovětský svaz: Vlna pozorování UFO vyvolala paniku mezi obyvatelstvem, když se noc co noc zjevovaly „létající talíře“, mnohdy i ve velkých formacích. Tvrdí se, že při pokusu o jejich pronásledování přišel záhadně o život pilot vojenské stíhačky Mig.

1971

St. Lorenzen, Štýrsko, Rakousko: Státní zaměstnanec Rudi Nagora z Mnichova, který zde trávil dovolenou, zpozoroval spolu se svou ženou poblíž Deutscglandsbergu stříbřitý kotouč, pohybující se mezi mraky. Nagora zmíněný objekt zachytil na sérii působivých fotografií. Manželé Nagorovi složili místopřísežné prohlášení, že se nejedná o manipulaci ani o pokus mystifikace. Neobvyklý úkaz navíc potvrdili i další turisté a rolníci.

1972

Durban,Jižní Afrika: Posádka letadla Boeing 727 krátce před přistáním v Durbanu navázala vizuální kontakt se světelným úkazem, který tajuplně manévroval. Světelná koule se přiblížila těsně k letadlu a pak zmizela stejně záhadně, jako se objevila. Kapitán Chester Chandler i jeho druhý pilot G. Koekemoer později řekli: „Tam venku bylo něco, co si prostě neumíme vysvětlit.“

1973

Pascagoula, Mississippi, USA: Přístavní dělníci Charles Hickson a Calvin Parker právě rybařili na řece Pascagoula, když se k nim začalo blížit zvláštní modré světlo, které postupně nabývalo podoby jakési kosmické lodi. Pak spatřili tři cizí bytosti a nevysvětlitelnou silou byli vtaženi do objektu, kde je osádka lodi podrobila lékařskému vyšetření. Po skončení procedury je pak znovu vysadila na břeh. Hickson a Parker utrpěli šok a museli být převezeni do nemocnice. Později se jich vyšetřovatelé nezávisle na sobě v hypnotickém stavu vyptávali, ale oba shodně trvali na své verzi únosu posádkou UFO.

1974

Söderby, Gustavslund, Švédsko: Švédsko bylo postiženo vlnou ufonautských únosů, které vyvolaly všeobecný strach a hrůzu. Za dva měsíce byla zaznamenána více než stovka takových případů, přičemž některé z nich dokonce v odstupu pouhých dvou hodin. V nejvíce postižené oblasti Vallentuna zřídila domobrana pozorovací službu.

1975

Snowflake, Arizona, USA: Travis Walton byl zasažen záhadným modravým paprskem a poté vtažen do neznámého objektu. Pět jeho dřevorubeckých kolegů potvrdilo tento neuvěřitelný případ. Walton byl několik dní nezvěstný a po návratu informoval o svém únosu ufonauty, kteří jej lékařsky vyšetřovali. Všichni svědci události obstáli při zkoušce na detektoru lži.

1976

Teherán, Irán: Světovou pozornost vzbudil případ, který se 19. září odehrál nad Teheránem. Dva stíhací letouny íránských vzdušných sil se pokusili zastavit UFO, letící mnohonásobnou rychlostí zvuku. Z „mateřské lodi“ se oddělilo menší těleso a zamířilo ke stíhačce. Při snaze na neznámého vetřelce vystřelit selhala zbraňová automatika včetně rádiového spojení i celého elektrického systému na palubě letadla. Pilotům nezbylo nic jiného než uniknout střemhlavým sestupem.

1977

Wedel u Hamburku, Německo: Walter Schilling vyfotografoval talířovité létající těleso. Fotogrametrické zkoumání ukázalo, že na místě je stín, jaký by musel vrhat asi deset metrů velký objekt ve vzdálenosti zhruba 150 metrů od očitého svědka. Skeptici však přesto pochybují o pravosti snímku a domnívají se, že jde prostě o reproduktor z auta, vržený do vzduchu ze země.

1978

Kap Otway, Austrálie: Pilot Frederick Valentich ohlásil setkání s neznamým létajícím objektem. Podle sdělení řídící věže zůstal pak už navždy nezvěstný.

1979

provincie Hunan, Čína: 12. září bylo několik nevysvětlitelných výpadků proudu v městech Xugin-long a Huai-hua. Současně s tím došla početná hlášení o pozorování zářivého UFO, které se nad dotyčnými městy vznášelo a vysílalo bílé paprsky.

Úryvok z knihy Reinharda Habecka: 10 000 let UFO. Chvojkovo nakladatelství, Praha 2001  

Pokračovanie

error: Kopírování zakázáno!