Horečka tajemných vzducholodí

Psychóza kolem UFO zdaleka není vymožeností druhé poloviny 20. století. 

Přibližně o padesát let dříve zachvátila podobná horečka Spojené státy – jen místo diskovitých objektů šlo o tehdy módní vzducholodě.

Za soumraku jednoho listopadového dne roku 1896 uviděl Charles Lusk před svým domem v Sacramentu mezi oblaky jasné světlo, které vzápětí vytvořilo soustředěný kužel. Několikrát změnilo směr, chvílemi ohmatávalo zemi i okolní mraky a teprve po několika minutách zmizelo za obzorem. Luskovi se zdálo, že za světlem rozeznal temný podlouhlý stín. To byla první zpráva o tajemné vzducholodi.

Bloudivé zjevení

Téhož večera později vidělo podivné světlo nedaleko Sacramenta hned několik lidí. Ti tvrdili, že vycházelo z velkého doutníkovitého tělesa se zavěšenou kabinou a dvěma vrtulemi či koly na bocích. V noci pak kdosi zahlédl velkou stříbrnou vzducholoď mířící k San Francisku a 18. listopadu už záhadný stroj skutečně manévroval nad městem. Viděly ho davy lidí na chodnících, ustal provoz, koně v ulicích se plašili. Světlo vycházející ze záhadné vzdušné lodi bylo údajně tak silné, že věci v jeho kuželu vrhaly stín. Dvě vrtule na bocích potvrdilo mnoho svědků, nikdo však neslyšel hluk motoru, přestože těleso plulo v poměrně nevelké výšce. Se zprávami o záhadné vzducholodi se vzápětí roztrhl pytel. Byly mezi nimi prosté údaje o přeletu, ale také celá řada výpovědí zavánějících touhou po senzaci. Rozpoutala se masová hysterie, nikoli nepodobná té, jaká vznikla v USA téměř přesně o půlstoletí později. Tajuplné lodi se dostalo označení „Bloudivé zjevení“. V následujících týdnech stroj křižoval nad východním pobřežím Spojených států, pak zamířil na Středozápad, kde jej rovněž viděly zástupy lidí v mnoha městech. Teprve v dubnu 1897 zprávy pozvolna ustaly.

Inspirace pro Julese Verna

Pokud to někomu připomíná první kapitoly Vernova Robura Dobyvatele, pak to nejspíš není náhoda. Román francouzského spisovatele vyšel později a zjevně se těmito událostmi inspiroval – včetně celé řady okolností, které aféru provázely. Slavný romanopisec si vedl rozsáhlý výstřižkový archív z novin a časopisů, ze kterého čerpal své náměty, technické rekvizity a někdy i zápletky. Záhadný létající přístroj nad USA ho pochopitelně nemohl nechat lhostejným. Když se ze stovek zpráv o záhadné americké vzducholodi odfiltrují nepravděpodobné jevy a zjevné výmysly, pak najdeme mnohé společné rysy. Svědectví takřka shodně popisují stříbrné doutníkovité plavidlo s gondolou a dvěma či čtyřmi vrtulemi na bocích, s krátkými křídly a ocasními plochami. Loď v noci používá silný reflektor a někdy i malá obrysová světla. Pokud došlo k setkání s posádkou, téměř vždy se mluví o normálních pozemšťanech používajících angličtinu. Skoro to vypadá, že v USA na konci minulého století kdosi v tajnosti vyzkoušel dokonalou vzducholoď a předběhl při tom všechny své konkurenty o pořádný kus cesty. Zajímavé je, že právě roku 1869 jakýsi Fred Marriot v San Francisku zkoušel vzducholoď vybavenou nejen parním strojem a vrtulemi, ale také dvěma krátkými křídly. Podobnost popisů létajícího zjevu z devadesátých let je více než nápadná. Mohl v tajnosti pokračovat ve vývoji až k pohádkově dokonalému stroji, nebo zprávy o jeho pokusech rozpoutaly davovou psychózu?

Jan A. Novák (http://www.novakoviny.eu)

Pozn. red.: Řada pozorování se ukázala jako výmysly a podvody:

error: Kopírování zakázáno!