Bosenské kamenné koule

„Bosenský Indiana Jones“ – Semir Osmanagić, propagátor údajných tamních pyramid, které rozumní lidé a geologové uznávají jako přírodní útvary, se vytasil s novým „objevem“.

Tentokrát jde o obří kamennou kouli, o které tvrdí, že je to nejtěžší a největší kamenná koule, kterou kdy lidstvo vytvořilo…

Osmanagić tvrdí, že podle místních pověstí zde byly kdysi stovky kamenných koulí, ale byly zničeny při hledání zlata.

Je sice známa pověst z Bosny, že pod velkým kamenem v Řecku je uloženo zlato, ale nikdo nezná legendu, podle které by mělo být zlato uschováno v kamenných koulích.

„Je to opět další důkaz toho, že zde byla vyspělá civilizace s vysokou úrovní technologie, o které víme jen velmi málo,“ řekl Osmanagić listu Daily Mail. (1)

Geologové listu Daily Mail sdělili, že koule je zcela jistě přírodní útvar.

Osmanagić jako obvykle si přivlastňuje nález a znásilňuje ho pro své pochybné cíle.

Nejde přitom o jedinečný a zrovna pozoruhodný objev. V roce 2007 bylo známo 108 destinací s takovými koulemi (2). Podobné koule se vyskytují v celé střední Bosně. Největší z nich se nachází v Zavidovici, a je větší, než nový objev. Má poloměr 1,5 m, což dává obvod 4,7 metru, zatímco koule v Zavidovici má obvod 5,3 metru.

Přirozeně vzniklé pískovcové a slepencové koule od několika centimetrů až po několik metrů se nacházejí po celém světě a právě vrstevnatá stavba, která je z obrázků a videa patrná, je pro ně typickým znakem, kterým se liší od uměle vytvořených útvarů. Podobné útvary se objeví téměř všude, kde jsou sedimenty s limonitickým tmelem.

Třeba dodat, že pískovcové koule u Zavidoviči nejsou moc velká novinka – už se o nich už 10 let, kdy o nich v roce 2006 podal zprávu archeolog Robert Schoch. (3) Jinak doposud největší koule byla nalezena u Banja Luky a měla průměr něco kolem 1,5 m.

Odkazy

(1)    Is this rock proof of a lost European civilisation? Archaeologist claims boulder is the world’s oldest man-made sphere. Daily Mail, 7.4.2016, online: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3527997/Is-rock-proof-lost-European-civilisation-Archaeologist-claims-spherical-boulder-world-s-oldest-man-sphere-used-healing.html#ixzz46EAE65Am

(2)    Гигантские шаровидные конкреции и конкреции-септарии. Internet: http://mindraw.web.ru/cristall12-2.htm

(3)    Colette M. Dowell:  The Stone Balls in Zavidovici, Bosnia 2007, online 

Čtěte

error: Kopírování zakázáno!