„Vysoká podivnost“ UFO konference Ozark Mountain

Na počátku dubna 2016 se konal dvacátý osmý ročník UFO konference Ozark Mountain, která se konala v Best Western Inn v Eureka Springs (Arkansas, USA).

Letošními řečníky byli obvyklí hosté, přednášející o Vetřelcích starověku, jako Linda Moulton Howe, Jim Marrs, Nick Pope, a Richard Dolan. Nechyběl ani Whitley Strieber se svým únosem do UFO, který tak pěkně profitoval z popularizace mimozemských análních sond. Nicméně, jedním ze dvou hlavních řečníků byl švýcarský autor Erich von Däniken, jehož vystoupení bylo jediné zmíněno místními médii v Arkansasu.

Jim Marrs předložil svou konspirační teorii o tom, jak armáda USA používá psychotroniky k špehování mimozemšťanů, zatímco Nick Pope představil další verzi svého standardního tvrzení, že britská armáda se zabývá utajování UFO.

Linda Moulton Howe

Naproti tomu, Richard Dolan ve snaze udržet zájem publika o fenomén UFO se snažil o nový úhel pohledu. Podobně jako Nick Redfern a Micah Hanks, se zdá být Dolan stále více rozčarovaný mimozemskými hypotézami původu UFO a říká, že ho zajímají jen přístupy, které mají „vysoká podivnost.“ (“high strangeness.”). Za tímto účelem, stejně jako Redfern a Hanks, Dolan začal prosazovat ultra-terrestrial hypotézu, která má lokalizovat cizí bytosti ve sférách „daleko mimo realitu, kterou jsme schopni promyslet.“ Tvrdí, že UFO může být i mimozemská kosmická loď, jen cizí bytosti mohou být podivnější než tradiční mimozemšťané.

Druhým hlavním řečníkem na konferenci byla Linda Moulton Howe, která také použila termín „vysoká podivnost“ ve své prezentaci s názvem „Symboly a binární kód ve vysoké podivnosti jevů“. Tvrdila, že cizí bytosti pomocí binárního kódu sdělují informace a svou vůli lidem již od roku 1800.

Podobný termín, „podivnost“, použil už J. Allen Hynek jako kategorii při vyšetřování UFO ve své knize „The UFO Experience“ (1972). Hynek navrhuje dvě hlediska pro posouzení zkoumaného případu. Pravděpodobnost a podivnost.

J. A. Hynek

Většina hlášení o UFO mají nízkou podivnost, například pohyb světla na obloze. Zprávy, které zahrnují velké množství podivných událostí, jako je například přistání objektu a pozorování cizích bytostí, apod. označuje na případy „vysoké podivnosti.“

Poté už byl s novotami konec. Proslov Ericha von Dänikena byly v podstatě spojené dvě přednášky, přednesené na dvou předchozích konferencích na stejném místě.

Erich von Däniken

První polovina vystoupení odezněla na transformační konferenci Ozark Mountain, což byla akce, zaměřená na duchovno stylu New Age, konaná o několik dní dříve. Obsahovala řadu  obvyklých názorů von Dänikena, většinou opakovaných od roku 1996 z knihy „Očima Sfingy,“ včetně toho, co bylo nalezeno ve velkých sarkofázích, a zda byly prováděny genetické experimenty k vytváření hybridů. Jak se ukázalo, vše vzniklo z chybného čtení staré zprávy o kostech z různých zvířat nalezených v jednom sarkofágu.

Většina toho, co říkal, odeznělo v jeho rozhlasovém vystoupení několik dní před konáním konference. Oživil zájem o středověké arabské mýty o pyramidách a přesvědčení, že Enoch vybudoval Velkou pyramidu. Stejně jako v rozhlasovém rozhovoru odeznělo, že „ztracené knihy Enocha“ budou nalezeny ve skrytých komorách uvnitř Velké pyramidy. Zopakoval tvrzení o tom, že mimozemšťané se představili jako Panna Marie ve Fatimě a starý kaštan od 1960 o Ezechiel viděl vesmírnou loď. Podle místního zpravodajského účtu, von Däniken věnoval většinu svého druhého proslovu na Velké pyramidy, která se zdá být jeho aktuální horké téma.

Reportér, který popsal von Dänikenova tvrzení o Enochovi a Ezechielovi jako „logické“, poznamenal, že von Däniken je hluboce věřící v Boha. „Bohové nejsou bohové,“ údajně řekl von Däniken. „Je jen jeden Bůh, tvůrce vesmíru.“

Podle: Jason Colavito: High Strangeness and Familiar Faces with Familiar Claims at the Ozark Mountain UFO Conference. Jason Colavito, 14.4.2016. Internet: http://www.jasoncolavito.com

error: Kopírování zakázáno!