Sprisahanie šedej rasy

Nový film, který natočil režisér Maroš Berák, má být prý pohledem dovnitř komunity ufologů, bez komentáře, který by diváka manipuloval jakýmkoliv způsobem.

Berák také prý nemá rád objektivitu. Proto jeho film nemá být konfrontační a postavený na dialogu jedněch proti druhým.

Podle popisu distributora má film přinášet bezprostřední svědectví lidí, kterým do života vstoupilo UFO. Nemá to také být snaha o senzaci, ani film o víře v různé iracionální pověry či konspirace. (1) (2)

Co tedy vzniklo?

Není možné popsat všechny nehoráznosti, které musí divák vytrpět.

To není film o slovenské ufologii ani záhadologii. Je to nesouvisející sled obrazů, které nijak nenavazují, a mnohdy ani nemají s tématem filmu nic společného.

Vždyť jak může někdo na základě výpovědí pár náhodných osob vykládat film za zmapování slovenské ufologie? A kdo je vybral a podle čeho? Bylo to jen na základě mediální proslulosti. Lze říci, že se v podstatě ti lidé vybrali pro účast sami.

Diváka, který se alespoň zběžně pohybuje v této oblasti zarazí, že kromě 2 osob zde vystupují lidé, o kterých doposud nebylo vidu ani slechu.

Tvůrce prý 6 let mapoval scénu slovenských ufologů. Jenže tam není znát ani posun, ani vývoj, odkud a kam se tato oblast dostala. Tento vývoj, tedy kdy byly záběry pořízeny, který je mladší a který starší, není vůbec zřetelné. A lze tvrdit, že to bylo to poslední, co tvůrce zajímalo.

Pro koho je film určen? Ani to není jasné. Pro širokou veřejnost? Předkládané názory ani osoby nejsou ve stavu, které by mohly někoho zaujmout.

A tak divák sleduje dlouhé záběry, jak jeden pracuje v dílně, vozí se kolečko po zahradě, jiný si hraje doma s kočkou, kdosi zpívá nějaké rádoby ezotexty na poli…

Všední záběry, které mají zřejmě ukázat, že i ufolog si vaří kávu a hraje si s vnoučaty. Bez tohoto filmu bychom to zřejmě nevěděli.

To vše je proloženo několika výpověďmi svědků, kteří viděli UFO. Na dokreslení celkové trapnosti je vše zalito omáčkou názorů jednotlivých účinkujících. Z nich je patrné, nakolik slovenská ufologie zamrzla v 90. létech. Není v nich ani známka kritičnosti a posunu poznatků, nikde není ani náznak originality. Jsou ukázkou toho, nakolik hluboko zde zakořenily dlouho opakované pověsti z laciných a pochybných textů z podřadných webů.

Film je zbytečný. Nepřináší nikomu nic potřebného.

Zbytečné záběry, zbytečné dialogy, zbytečný čas.

Odkazy

(1) Spiknutí šedé rasy. SR, 2017. ČSFD. Internet: https://www.csfd.cz/film/497429-spiknuti-sede-rasy/prehled/
(2) Petková, K.: Šesť rokov mapoval komunitu slovenských ufológov, s filmom ide do kín. Trend, 30.1.2017. Internet: https://medialne.etrend.sk/televizia/sest-rokov-mapoval-komunitu-slovenskych-ufologov-s-filmom-ide-do-kin.html

-mato-

error: Kopírování zakázáno!