UFO nebo „létající lampióny“?

 Už několik let pozorují naši občané záhadný jev – po obloze pluje bezhlučně jedno nebo několik velkých, zářivě červených nebo žlutooranžových světel.

prievidza2

Oblohu přeletí různě rychle nebo visí na místě, drží formaci nebo ji mění, a zmizí přeletem oblohy, nebo náhle zhasnou. 

O co jde?

Je to nová hračka – tzv. „létající přání“ nebo „thajská lucerna“ – v podstatě malá montgolfiéra – papírový balónek, který se vznáší horkým vzduchem z hořlavé hmoty v jeho základně, nebo ve starších verzích z malé svíčky.

Mohou mít i různé tvary – od klasického tvaru balónu, přes jednoduchý válec značných rozměrů, až k tvaru srdíčka.

Badatelé brzy zjistili, jak se věci mají a ze záhadného UFO se stalo lehce identifikované IFO. S lampióny provedli i několik experimentů. (1) viz obr.7. 

Přesto je stále pro řadu lidí tato nová hračka neznámá a tak badatelé dostávají desítky hlášení o pozorování „záhadných oranžových světel.“ Neznámá světla na noční obloze překvapují značné procento lidí. (2) V poslední době je to drtivá většina všech hlášení.

Tato hračka si rychle získala oblibu i mimo asijskou komunitu, která jí do ČR donesla. Dnes se i přes jejich značnou cenu od 60 – 200 Kč i dražší, jsou vypouštěny i po desítkách. V prodeji jsou i celé sady po 5 ks až za 800 – 900 Kč, nebo 25 – 30 ks po 3000 – 4000 Kč.

Vypouštění takového lampiónu můžete vidět např. zde (3). Značně výhřevná tableta hořlavého materiálu hoří dost velkým plamenem a brzy vynese lehký balón, který je nahoře i dole různě vyztužen tenkým drátem, velmi rychle do nebe. Když kapsle dohoří, pozorovatel zaznamená náhlé zhasnutí, a balónek s ochlazujícím se vzduchem uvnitř pomalu klesne k zemi a zaneřádí les nebo louku. Za vhodných podmínek (větru, různých proudů vzduchu) tak může přeletět i dost značnou vzdálenost.

Jak je ovšem zřejmé, výrobek je klasifikován jako „zábavná pyrotechnika“ a jeho používání není bez nebezpečí. Stačí malý náklon balónku a papír vzplane a rychle padne k zemi, kde může zapálit cokoli – suchou trávu, les, obilí… Také ve vzduchu se může tato hračka stát velmi nebezpečnou zbraní – setkání letadla nebo vrtulníku s hořící koulí by zvedlo tep mnohému pilotovi a nasátí do motoru by znamenalo katastrofu.

Výrobci a prodejci se však jistí – v návodu k obsluze je několik bezpečnostních pravidel – jako nevypouštět je v blízkosti hořlavin nebo výbušnin a zařízení, které tyto materiály skladují, (např. čerpací stanice), v bezprostřední blízkosti suchých luk, lesů a stožárů vysokého napětí, a zcela se zapovídá jejich vypouštění v blízkosti letišť (mezinárodních i regionálních). V případě, že se vypouští více jak 50 luceren, má se požádat o povolení místní úřad.

Alibistická bezpečnostní pravidla jsou však k smíchu – k čemu je zákaz vypouštět lampióny v bezprostřední blízkosti něčeho, když ten může přeletět snadno i několik kilometrů? A při hustotě letišť v ČR by zde bylo jen málo míst, kde by to vůbec bylo možné. Ovšem je otázka, zda rozjaření oslavenci v sobotu večer jsou ještě ve stavu, aby mohli číst návody a navíc se jimi držet a draze zaplacenou hračku nechat ladem.

A tak se lampióny vypouští v podstatě kdekoli a kdykoli. S počátkem jara a s nadcházejícím létem, počet zpráv o pozorování lampiónů nebývale vzrůstá.

Už v počátcích vyšetřování ničivého požáru Veletržního paláce v Praze se jako první příčina požáru uváděly tyto lampióny, neboť je tam kdosi v inkriminovaný večer vypouštěl. (4)

Co se stane, až v létě někde vzplane les nebo suché pole? Podaří se dohledat viníka? (5)

Možná právě probíhající ničivé požáry, které postihly Kalifornii už v na konci dubna, možná odpovědnost a zdravý rozum vedl úřady v Německu k zákazu této hračky. Nelze si přát nic jiného, než aby naše úřady brzy následovaly jejich příkladu.

Odkazy

(1) Zářící UFO. http://www.projektzare.cz/aktualne/zarici-ufo/, foto z pokusů č. 3

(2) Televizní noviny, TV Nova, 23.3.2009, http://archiv.nova.cz/multimedia/televizni-noviny-23-3-2009.html – a řešení záhady: UFO nad Roztokami. http://krejcir.blog.idnes.cz/c/76171/UFO-nad-Roztokami.html, 24.3.2009 * Boli v Trenčíne „Marťania“?! 29.04.2009 – http://tvnoviny.sk/spravy/zaujimavosti/foto-a-video-nezvycajny-ukaz-na-nocnej-oblohe-sokoval-trencanov.html  a řešení : Poznáme pôvod tajomného UFO nad Trenčínom!, 01.05.2009, http://tvnoviny.sk/spravy/zaujimavosti/video-pozname-povod-tajomneho-ufo-nad-trencinom.html 

(3) Albert en Liane ufoballon Nuth 2 augustus. http://www.youtube.com/watch?v=WEkwY4AEbVE  

(4) Požár: výbuch, elektřina, balón?, LN. 17. října 2008 , http://www.lidovky.cz/pozar-palace-elektrina-vybuch-balon-dbi-/ln_praha.asp?c=A081017_145912_ln_praha_nev 

(5) Jak oznámila TV Nova 15.7.2010, lampiony zapálily u Kladna les a hasiči měli celý den co dělat. Není to prý ojedinělý případ. Je to kolem 11 minuty : http://archiv.nova.cz/multimedia/televizni-noviny-15-7-2010.html

Shlédni:

error: Kopírování zakázáno!