Řecké megalitické stavby

V jižní Evboia mezi městečky Karysto a Styra se nacházejí megality, které místní obyvatelé nazývají “příbytky draků”.

Zatím bylo objeveno 25 megalitických staveb, které se nacházejí v nadmořské výšce 1400 metrů nad mořem. Jsou postaveny z obrovských kvádrů bez základů a oken. Obrovské kamenné kvádry jsou tak dobře opracované, že mezi nimi nelze zasunout čepel nože.

V roce 1959 profesor stavebnictví ze Soluně N.Mutsopulos, v jižní Evboia po mnoho dní konal vykopávky a nalezené artefakty se dnes nacházejí v archeologickém muzeu v Karysto. Na jedné nalezené kamenné destičce je vyobrazeno jakési neznámé písmo.

 

Doposud se neví, kdo a proč postavil tyto megalitické stavby, nevíme, k čemu sloužily. Byly to příbytky bohů nebo lidí?

Spousty hypotéz a teorií bez pořádných odpovědí.

Ještě v 80.letech se tam dalo dostat buď helikoptérou nebo tříhodinovou chůzí po velmi drsném terénu. Začátkem 90.let se o tyto megality začali zajímat přední řečtí badatelé a ve spolupráci se státní TV stanici ERT-1 byl natočen dokumentární film a konečně tehdy mnozí obyvatelé Řecka měli možnost vidět ty záhadné stavby.Tento dokumentární film pomohl k tomu, aby se k těmto stavbám postavila polní cesta a pomocí terénního vozu se tam lze dostat za 25 minut jízdy.

Jenže tyto megality chátrají, protože řecká vláda o ně nemá zájem. Mnohé stavby byly zničeny místními majiteli ovcí, kteří si z nich utvořili salaše. Záhadné jsou také nálezy obrovských kamenných sloupů, největší sloup měří na výšku 4,2 metru, jeho šířka je 0,4 metru.

Christos Plikas, Řecko

error: Kopírování zakázáno!