Rozpad planetky změnil klima

Stopy po explozi velké planetky objevila v mořských hlubinách skupina amerických vědců.

Její malé úlomky, které pronikly do atmosféry Země, prý mohly přispět k ochlazení podnebí naší planety před 8,3 miliony lety.

Vědci z Kalifornského technologického institutu oznámili, že podmořské usazeniny pocházející z konce miocénu (mladší polovina třetihor) obsahují až čtyřikrát větší koncentraci izotopu 3H, než je obvyklé. Jeho jádro se skládá ze dvou protonů a jednoho neutronu, zatímco běžné 2H má pouze jeden proton a neutron.

Tritium – 3H, je na Zemi vzácné, ale vesmírný prach, jenž dopadá na naši planetu, jej nabírá při putování vesmírem z mezihvězdného větru. Jeho koncentrace pak naznačuje, kolik v dané době dopadlo meziplanetárních kosmických částic na Zemi.

Studie amerických vědců odhaluje, že »miocenský déšť« se časově očividně shoduje s obdobím mírného ochlazení a zesílení asijského monzunu.

Období chladu vědci často vysvětlují přítomností částic, které se do atmosféry dostaly díky sopečné činnosti nebo kolizemi s meteority. Velké koncentrace popílku nebo prachu v ovzduší způsobují, že sluneční paprsky do atmosféry hůře pronikají.

Z archivu KPUFO

error: Kopírování zakázáno!