Kamenné koule ?

Moravští kolegové z KPUFO provedli průzkum „záhadných kamenných koulí“ v lomech Megoňky na slovenské straně hranice a Vidče pod Rožnovem p.R.

Opět se prokázalo, jak mnoho lidé touží po záhadách, i když o žádné záhady nejde. Mnohé články o těchto koulích oplývají různými tvrzeními o dokonalé kulové přesnosti a malých odchylkách, záhadném původu atd.

Bylo prozkoumáno mnoho těchto „koulí“ (i když v lomu Vidče už není jediná, pouze v okolí), a je nutno konstatovat, že první, kdo tyto koule popsal, byl veden nějakými romantickými pohnutkami a ostatní jeho články jen opisovali. Ve skutečnosti jsou tyto „koule“ přesně kulovité jen při pohledu ze vzdálenosti min. 150 m. Při jakémkoliv bližším pohledu je i bez měření naprosto zřejmé, že nepřesnosti v jejich kulovitosti dosahují desítek cm, mnohdy u větších i přes 0,5 m.

I na první pohled je zřejmé, že nejde o nic záhadného, pravděpodobně vznikly stejně, jako když z kopce pustíte malou sněhovou kouli, která se cestou nabalí a dole je z ní velká. Většinou při pohledu z jedné strany skutečně vypadají dost přesně kulové, ale z ostatních stran už ne.

Kdo od tohoto fenoménu očekává více, bude bohužel velmi zklamán.

Fr. Javůrek

Foto v titulku – koule z Bosny, foto 2 – z lokality Vidče (Javůrek, 2008)

Další info :

 

error: Kopírování zakázáno!