Tisíce UFO v Černém sklepě

V roce 2015 přinesly tiskové agentury informaci o tom, že byl uvolněn vstup k dříve tajným údajům, shromážděným v rámci legendárního projektu US Air Force „Blue Book“, zaměřeného na studium „létajících talířů“.
Vše vypadalo tak, jako by iniciativa vyšla z iniciativy kabinetu Baracka Obamy, který konečně zveřejnil tajné zprávy z Projektu Blue Book.

O co jde? Je to novinka a taková senzace? Vůbec ne.

Po prvním pozorování létajících talířů, US Air Force začalo zkoumat tento problém ze strachu, že záhadné objekty, které byly pozorovány na obloze, jsou sovětské zbraně. Poté, co proběhly výzkumné projekty Sign a Grudge, vznikl Projekt Blue Book. Po dvaceti letech oficiálního vyšetřování došla armáda v roce 1969 k závěru, že nejde o produkt pokročilých technologií a nepředstavuje nebezpečí pro národní bezpečnost.

Od konce 70. let CIA a FBI řadu informací odtajnila, včetně souborů z projektu Blue Book. Součásti této dokumentace se objevily v pracích, jako je Project Blue Book (1976) od Brad Steigera (1), a Ovnis: el archivo de la CIA. Documentación y memorandos (1980) a Ovnis: el archivo de la CIA. Informes de avistamientos (1980) od španělského ufologa Andreas Faber-Kaisera (2).

Obr.1 Tým Projektu Blue Book

Od počátku internetu je veškerá oficiální dokumentace o pozorování UFO, která byla až dosud rozptýlena, soustředěna na fanouškovském webu Blue Book (3) a byla k dispozici v plném znění v podobě mikrofilmu v Národním archivu ve Washingtonu. (4)

Americká vláda neučinila v roce 2015 nic ohledně dokumentace o UFO. Obama, ani vláda, ani letectvo, nebo CIA či FBI, nebo jiný úřední subjekt neuvedl tehdy nic nového na internetu o UFO.

Co se skutečně stalo, je to, že nadšenec UFO, John Greenewald, shromáždil všechny materiály o UFO z Národního archivu na jednom místě, na svém webu The Black Vault, („černý sklep“) (5), takže usnadnil hledání v těchto dokumentech.

Obr. J. A. Hynek

„Jsem velmi nadšený, a oznamuji, že po měsících sběru, programování a konverze, jsem dokončil databázi 130.000 stran, jež sdružuje více než 10.000 případů projektu Blue Book (včetně projektů Sign a Grudge). Ačkoli tam jsou některé stránky a soubory, které nejsou ani úplné, je tam možnost vyhledávání pomoci formátu PDF. Tato nová stránka má všechno, je snadné se orientovat a vyhledávat a je zdarma,“ vysvětlil Greenewald. Tento projekt začal před téměř 20 lety, když byl ještě teenager.

Obr. 3 Logo Tne Black Vault

The Black Vault je tedy soukromá iniciativa. Není pravda, že bylo zveřejněno něco, co bylo dosud tajné. Byly jen soustředěny oficiální materiály o UFO, které byly již dávno známé a zveřejněné. Nebyl důvod, proč z toho dělat humbuk.

Odkazy

(1) http://www.bradandsherry.com/brad.htm
(2) Andreas Faber-Kaiser. Wikipedia. Online: http://es.wikipedia.org/wiki/Andreas_Faber-Kaiser
(3) Project Blue Book Archive. Internet: http://www.bluebookarchive.org/
(4) Project BLUE BOOK – Unidentified Flying Objects. Freedom of Information Act (FOIA). Internet:  http://www.archives.gov/foia/ufos.html
(5) The Black Vault. Internet: http://www.theblackvault.com  

error: Kopírování zakázáno!