Gravitační anomálie?

Co je to „gravitační anomálie“? Prý je to místo, kde se voda, koule a auto se pohybují „do kopce“. Gravitace prý nefunguje…
Člověku se může zdát, že počet anomálních zón na Zemi roste každým rokem. A to jen podle míst, kde údajně, podle očitých svědků, přestává gravitační síla fungovat. Na takových místech jede odbrzděné auto na neutrál, koule nebo proud vody do vršku“.

Zázrak?

Takových míst existuje ve světě mnoho a některé z nich jsou již dlouho známé. Například v oblasti Beit Shemesh (Izrael), Čertova rokle (Jordánsko) nebo údolí Ladhake (Indie), známé již od starověku. Tento fenomén zmínili už i někteří antičtí a starověcí čínští přírodovědci.

Další místa v Ruské federaci – například v okolí vesnice Galašky Něvjanského okresu (Střední Ural), kde do vršku teče proud horské bystřiny, a také podivný pahorek nedaleko horského hřebene, který se nachází deset kilometrů od osady Banjiegou, oblasti Czitai 48°16’18″N   124°43’3″E  (ČLR) (1), nebo část horské silnice na ostrově Čedžudo (Jižní Korea) – byly objeveny před několika lety.

Další místo bylo oznámeno v Uzbekistánu. Turistům byla otevřena neobvyklá zóna v horské rezervaci Baysun, kde probíhají obvyklé fenomény, známé i ostatních takových míst.

Celá řada takových míst je v ČR (2), na Slovensku se zkoumal úsek silnice u Lačnova. (3)
Jako vždy média vykřikují, že vědci tento fenomén nemohou vysvětlit.

K těmto zprávám lze jen uvést, že v těchto oblastech není zpravidla nikdy proveden žádný seriózní výzkum, takže ve skutečnosti není nikdo, kdo by jev vysvětlil. Vše tedy zůstává na vyjádřeních nekritických nadšenců.

Ovšem právě vědci většinou mlčí a jen vyklízí prostor pavědeckým nesmyslům.

Nejen o gravitačních anomáliích, o zakřivení prostoru, nebo o neobvyklém magnetickém poli.

Jak je možné, že je někde gravitační anomálie na tak malém prostoru, a po pár metrech před a za touto zónou je všechno naprosto normální? A jak je možné, že při zakřivení prostoru všechny ostatní objekty v anomální zóně vypadají tak, jak by měly (obloha je nad zemí, země je dole, atd.)? A pokud jde o elektromagnetickou verzi, silný magnet zde samozřejmě může způsobit, ale proč působí i na vodu a nemagnetické předměty?

Je třeba si uvědomit, že žádná z „anomálních“ verzí není přesvědčivá.

Ve skutečnosti se na těchto místech jedná o velmi běžný jev.

Především je třeba věnovat pozornost skutečnosti, že všechna tato neobvyklá místa mají mnoho společných rysů. Všechny jsou v horách, nebo ve zvlněném terénu. A každá „antigravitační“ zóna má malé rozměry: na délku od 50 do 600 metrů a na šířku standardní dvouproudovou silnici.

Jde o poměrně obyčejnou optickou iluzi. Neexistují žádné anomálie. Stačí poodstoupit z „anomální zóny“ – pokud to terén dovolí – a iluze se rozplyne.

To je důvod, proč vědci nedávají žádné připomínky – vysvětlit to, co je tak zřejmé, je z pohledu vědců zbytečné.

Odkazy

(1) В Китае обнаружен холм, по склону которого вода течет вверх. Newsru, 15.9.2003. Internet: https://www.newsru.com/world/15sep2003/anomal.html
(2) VORTEX. Za tajemstvím přírodních anomálií. KPUFO.CZ. Internet: http://www.kpufo.cz/oblasti/ano/vortex/index.htm
(3) Lačnovská záhada vyriešena. YouTube, 5.5.2011.Internet: https://www.youtube.com/watch?v=-g4q_IuLC-g

 

error: Kopírování zakázáno!