Krvavý les?

V březnu roku 1983 jsem se setkal se záhadným jevem.

Švagr mne tehdy pozval na Slovensko do Slovenskej Lupče (kousek od Banské Bystrice).

Na procházce v lese jsem objevil místo, které vypadalo jako prolité krví. První, co člověka napadne:

myslivec (nebo pytlák) ulovil nějaké zvíře, co na tom. Jenže ta krvavá skvrna měla rozlohu okolo 100 metrů čtverečních. Byla nepravidelně rozlitá po sněhu na pasece, a podobné cihlově červené skvrny od několika centimetrů až po slité plochy celých desítek metrů byly i dále v lese mezi stromy. Pokud by to byla skutečně krev, musel by se zde odehrát neskutečný masakr. Odebral jsem několik vzorků a doma je prohlédl pod mikroskopem.

V každé kapce se doslova hemžilo životem. Byly to desítky a stovky maličkých bičíkovců – krásnooček červených. V tom lese jich musely být miliardy miliard.

Takže záhada nebyla ani tak CO to bylo, ale spíše JAK se tam vyskytli v takovém množství a PROČ zrovna na sněhu, když teoteticky měli být zmrzlí.

S pozdravem Miloš B. (z dopisu do KPUFO)

  • Šlo o druh psychrofilního prvoka, běžně na sněhu s červenou protoplasmou. Žije běžně na dřevě a v zimě se to množí. (MVDr. Pavel Kroupa)

***

Líbil se vám článek a celý web? Podpořte, prosím, badatele, autory a překladatele jakoukoli částkou na účet: Equa Bank, č.ú.: 8293894971/6100, variabilní symbol článku je 3114

error: Kopírování zakázáno!