Co nás mohou naučit učitelé z hvězd?

Film Viliama Poltikoviče „Učitelé z hvězd“ (1) má přibližovat zemi, která je pro většinu Evropanů dost těžce přístupná. Navíc je sama o sobě obestřena závojem mystičnosti, který je dán pohnutou historií i množstvím památek, které běžný Evropan zná jen z knih a internetu.

Každý, kdo Peru navštívil, vedle těchto, bezesporu zajímavých prvků, ocení i nezvyklou kulturu, mentalitu lidí, ale samozřejmě se setká i s problémy, které se nevyhýbají žádné zemi.

Je samozřejmě na tvůrcích, jak takovou zemi divákům přiblížit, jaké prostředky použijí a co tím chtějí vlastně docílit.
Film „Učitelé z hvězd“ vsadil na nejvděčnější kartu – kartu mystičnosti za každou cenu…

Záhadno zde trčí z každé minuty filmu. To je předváděné po celou dobu P. Chobotem, známým dovozcem jakéhosi tamního „čaje“, kterým v roce 2000 přiotrávil v Praze 40 lidí. (2)

Dozvíme se tak o všech možných schopnostech tamních šamanů, cestujících vesmírem, (ovšem jen v halucinogenním opojení), a nebo naprostou nehoráznost o „teleportaci“ ohrožené termití královny z termitiště…

Peru však oplývá záhadami na každém kroku. Létající koráby mimozemšťanů se po peruánské obloze prohání jako doma. Kdo zná Peru, ví, že podobné povídačky dychtivému Evropanovi navykládá kdekdo za pár solů!

Film si nevšímá skutečných záhad, např. různých staveb, nebo takových památek, které nejsou v centru pozornosti běžného turisty, neboť na to tvůrci a samozvaní herci prostě nemají kapacitu. Peru má zajímavá místa a památky, nad kterými zůstává rozum stát, a nepotřebuje si vypomáhat smyšlenými blafy a nesmysly páně Chobota.

Ovšem platí, že všeho moc škodí. Přemíra záhad nakonec sebezapálenějšího milovníka tajemna prostě omrzí. Uspávací komentář už jen dokreslí celkovou nudu.

Podvodní a vymyšlení učitelé z hvězd nás zaručeně nic nenaučí.

Odkazy

(1) http://www.csfd.cz/film/317575-ucitele-z-hvezd/
(2) Soud nařídil pro Chobota ochrannou léčbu. Idnes, 28. listopadu 2001, Internet: http://zpravy.idnes.cz/soud-naridil-pro-chobota-ochrannou-lecbu-ff6-/domaci.aspx?c=A010616_181047_praha_tom

error: Kopírování zakázáno!