Mayské proroctvo v obilných piktogramoch?

Pravé nadšenie medzi konšpirátormi a čakateľmi na rok 2012 vyvolal film, ktorý predložil súvislosť mayského kalendára a agrosymbolov a ktorý sa objavil aj na obrazovkách českej TV. (1)

Je však potreba povedať, že film o takých súvislostiach je vyfabulovaný nezmysel.

Obrazcov na poliach už bolo také množstvo, že keby sa vzala akákoľvek kultúra z akéhokoľvek konca sveta, tak by obrazce vyjadrovali ich znaky a symboly. Film je, pravda, pekne urobený, tak pekne, že ho prijala aj česká TV, no je to manipulácia.

Kľudne môžeme nakrútiť rovnaký film o tom, ako kruhy varujú pred piesočnými búrkami na Sahare a isto by sa k tomu našlo dosť obrazcov. (A keby nie, on by sa niekto našiel, kto by ich pri najbližšej príležitosti vyšliapal.)

Navyše – pán R. Polach na svojom blogu poukázal na peknú blbosť v tomto filme, ktorú každý prehliadol, lebo nie každý je odborník v biológii. V každom prípade to dokladá úroveň odborných znalostí tvorcov filmu.

„To ale ještě není nic proti dokumentárnímu filmu s názvem „2012 – Mayská proroctví a kruhy v obilí,“ který letos už 5x vysílala ČT2. Tvrdí se v něm mimo jiné na základě jednoho z objevených piktogramů v obilí, že mimozemšťané mají ve svém genomu o 1 048 000 sekvencí více než lidé a z toho prý vyplývá, že jsou tito návštěvníci z hvězd mnohem vyspělejší. Co z toho ale vyplývá podle mě, je, že tvůrci dokumentu nemají ponětí o základech biologie, protože délka genomu rozhodně nemá nic společného s vyspělostí nebo s inteligencí. Dokazuje to fakt, že například genom měňavky velké obsahuje 100x více bází, než lidský genom. Znamená to snad, že je měňavka 100x inteligentnější než člověk?“ (2)

Pozerajme sa kritickejšie na veci, ktoré sú záhadológom predkladané. Nie je všetko zlato, čo sa blyští. (-mt-) ■

Odkazy

(1) 2012 – Mayská proroctví a kruhy v obilí. YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=79ANVpZeIZo
(2) Polach, R.: Nejnovější trendy v pseudovědě. Blog, Online: http://polach.blog.idnes.cz/c/195472/Nejnovejsi-trendy-v-pseudovede.html

Azimut záhad, č. 4/2011, s. 2

error: Kopírování zakázáno!