UFO – nezodpovězené otazníky (25)

Byli mimozemšťané někdy na zeměkouli? Máme s nimi kontakty v současnosti? Jsou možné v budoucnosti? Tyto otázky vzrušují řadu lidí a nedají pokoj amatérům zabývajícím se jejich výzkumem.

GLOBÁLNÍ SLEDOVÁNÍ UFO 14. ČERVNA 1980

V noci ze 14. na 15. června 1980 byl na značné části evropské části SSSR zpozorován divný svítící objekt v podobě „vzducholodi“. Analýza jednotlivých sdělení, kterou provedl F. Zigel a další, mu povoluje předpokládat, že objekt prováděl složité manévrování, měnil výšku, zastavoval se nad městy a na úsvitu zmizel. Během tohoto pohybu docházelo k oddělení různých těles menších rozměrů, která se rozletěla po nočním nebi v různých směrech. Svědci si stěžovali na to, že byli vystaveni psychickému působení, a dva Moskvané vyprávěli i o tom, že viděli „lodě“, které se oddělily od hlavního objektu a přistály na ulici před jejich domy a z nich vyšli malí „lidé“.

Felix Ziegel (1977)

„UFO byl velice podobný tomu, který proplul nad Petrozavodskem v noci 20. září 1977, i když tento se zdál být mnohem větší… Byl to skutečně strašný pohled. Hned jsem pochopil, že načervenalý polokruh je určitě mimozemskou kosmickou lodí, jelikož jsem po dlouhá léta studoval UFO…“ – takto vylíčil své dojmy jeden ze svědků události.

Je zajímavé, že v ten den, asi o hodinu později, provedl UFO skutečný nálet i na řadu zemí Jižní Ameriky:

1) Buenos Aires, letiště George Newberna. Podle slov služby na řídící věži se v 7 hodin a 1 minutu místního času na absolutně jasném nebi objevil zářící kruh. Vznášel se na nebi asi po dobu 4 minut. Pracovníci na kontrolní věži měli za to, že je asi ve výšce 400 metrů a ve vzdálenosti do l kilometru od řídící věže. Zdálo se, že objekt v mlhavém oparu se přibližuje k letadlům i řídící věži a hrozí střetem. Piloti ze dvou letadel, která se připravovala ke startu, oznámili, že rovněž vidí nějaký objekt Řídící věž odložila jejich start na dobu, dokud objekt nezmizel. Letištní radiolokátory nic nezjistily.
Analogické jevy byly zpozorovány toho dne i v jiných městech Argentiny.

2) Cordoba, letiště. Asi 400 mil od Buenos Aires zaregistrovali letištní dispečer a posádka jednoho letadla argentinské letecké společnosti podivný mrak. Radiolokátory však nic nepotvrdily. Mrak byl viděn od 19 hodin l minuty do 19 hodin 6 minut.

3) Arouana. Čtyři učitelé z federální univerzity ve městě Goya viděli svítící objekt, který se objevil na jihozápadě, proletěl pod Měsícem a zmizel na severovýchodě mezi sedmou a osmou hodinou večer.

Byly získány i fotografie tohoto objektu, který na snímcích vypadal jako rozžhavená sféra s difuzními obrysy a méně jasným středem. Na několika fotografiích se předmět podobal preclíku.

„Nauka i žizň“, r. 1989

Pokračování

***
Líbil se vám článek a celý web? Podpořte, prosím, badatele, autory a překladatele jakoukoli částkou na účet: Equa Bank, č.ú.: 8293894971/6100, variabilní symbol článku je 2994

error: Kopírování zakázáno!