Co nového v záhadologii 2022/2

Celodenní přednášková akce Co nového v záhadologii se uskutečnila v sobotu 26. února 2022 od 10 do 16 h v restauraci U vodárny v Praze.

Po krátkém úvodu byla věnována tichá vzpomínka těm, kteří nás během uplynulých dvou let opustili:

  • Jaroslav Mareš (1937-2021)
  • Petr Vokáč (1940-2020)
  • Aleš Rumler (1940-2020) 
  • Ladislav Lenk (1953-2021) 

Byla udělena Cena 12. května – za celoživotní badatelskou činnost byl oceněn Ladislav Lenk, novinář a publicista (in memoriam).  Cenu převzala manželka Jitka Lenková.  

Dále byla udělena Cena GOLEM za dlouholetou spisovatelskou a publikační činnost PhDr. Františce Vrbenské. 
Byl oceněn také badatel a kolega Jan Šindel.
Následovaly přednášky a diskuse k nim:
Aleš Česal navázal na předchozí přednášku „Za skrytou krásou Chebska,“ svým vystoupením „Chebské záhady pokračují – dosud nezveřejněné záhady a zajímavosti z Chebska.“
Miroslav Houška předložil neotřelou teorii o tom, kde a jak byly uloženy lebky popravených pánů z roku 1621 v přednášce „Pohřeb lebek českých pánů jako tajná vojenská akce“. 
Jakub Kroulík představil nový projekt INVESTiGATORI.SK, zaměřený na zkoumání paranormálních schopností.
Jitka Lenková vyprávěla o nových aktivitách Badatelského centra Statenice, nových knihách, časopisu Záhady života a jeho webu
Karel Dudek připomněl objev Podtatranského Stonehenge – kamenného seskupení, nalezené na fotografii z roku 1895 na Slovensku.
Františka Vrbenská představila příšerky z novodobých mytologií dneška ve vystoupení „Exotické legendy a jejich reálné jádro“  
Vladimír Šiška připomněl některé sporné případy k tématu „Mimozemšťané před nosem“.  Téma vyvolalo velkou diskusi, včetně mnoha otázek k činnosti a ukončení Projektu Záře. 
Tomáš Dosoudil v přednášce „Malé záhady velkých mužů“ se věnoval Siru Arthuru Conan Doyle. 
V diskusích vystoupili také Jaroslav V. Mareš, Vladimír Šiška, Karel Dudek, Tomáš Pražák, Aleš Česal, a další.
Každý přednášející dostal malý dárek.
Akce byla jako vždy otevřená všem, bez vstupného. Na programu byly vysoce kvalitní přednášky, k dispozici byly  knihy, časopisy Záhady života. 

Info:

 
Další akce
  • sobota 12. listopadu 2022

Předchozí akce