Nahlédnutí do časopisů o záhadách (1)

Doby, kdy se časopisy plně věnovaly jen a pouze záhadám, a také je tvořili ti, kteří záhady aktivně vyhledávali a řešili, jsou dávno pryč.

V říjnu 2018 vznikl nový časopis – magazín zajímavostí Spirála – s podtitulem Známá i neznámá fakta o světě kolem nás. Dvouměsíčník Spirála má formát malého sešitu A5 a 96 stran.

Při nahlédnutí do prosincového čísla, které má už označení 1/2019, zaujme to, že články jsou velmi stručné. Zabírají 2-3 stránky, a bez obrázků a fotografií jde pak v podstatě jen o pár odstavců textu. Nelze tedy čekat nějaké hlubší pojednání.

Také fakt, že od prvního čísla se zde angažuje „exopolitik“ Marek, alias Suenée, který je v časopise jediným označeným autorem, naznačuje, že ani s přesností a hodnověrností informací nelze počítat. Nepřekvapí proto, že u článku o analýzách DNA egyptských mumií je velká hlava mumie z Peru…


Podívejme se namátkou i na další články.

V článku „Odhalená tajemství křišťálových lebek“, koncipovaném jako rozhovor s někým, kdo není uveden, je sice řečeno, že lebky jsou novodobé výtvory, ale přesto se tam udržují staré povídačky ze záhadologických příruček.

A jaké je „Nepravděpodobné vysvětlení záhady zohaveného dobytka“? Je o tom, že ono zohavení mohl udělat hmyz a sama příroda, ale to je prý jen snaha zamést záhadu z cesty.

A co onen „Tajemný zvuk, který přichází „odnikud“? po přečtení 6 odstavců se dozvíme, že to „odnikud“ je z vesmíru, dokonce i mimo Sluneční soustavu, a pozemskou technologii můžeme v klidu vyloučit…

Staré pověsti obsahoval článek „Kamenné disky Dropa“, a staré ufologické pohádky najdeme v článku o Majestic 12.

V časopise se prezentují staré omleté záhady. Samozřejmě ignorují skutečnosti, které je dávno vysvětlují, a nebo uvádí na pravou míru.

Proč by se tím také anonymní autoři zdržovali, když je potřeba časopis nějak naplnit, a záhady se tak dobře prodávají.

Časopis čtenáře pohoupá na velmi nenáročných vlnách krátkých textů, nenutí nikoho příliš přemýšlet. Ideální pro ženy v domácnosti, které si mohou odpočinout od práce jen na chvilku. Pro badatele a opravdové zájemce o záhady škoda peněz i času.