Jak odhalovat šarlatány

J.X. Doležal natočil sérii krátkých videí

Pan Vojáček ukázal, jak zkroutit vidličky. Když řekl, že vidličky se zahřívají, Doležal chtěl tepelným čidlem změřit teplotu. Změnu teploty nezaznamenal. Následovalo vykrucování pana Vojáčka. Na dotaz, jaký zisk má z kursu, kde ukazuje, jak se dají ohýbat měkké vidličky, což zvládne každý i bez kursu, následovalo další vykrucování. Nic jiného ohnout neumí. (Doležal to vypočítal po odečtení nákladů na 18 tisíc Kč.)

Opravdu vytočit se podařilo Doležalovi pana Činku, hypnoterapeuta.
Pan Činka nedovedl vysvětit, jak působí. Lidé jsou v různých stavech hypnozy a on je „dehypnozizér“, tedy zbavuje lidí této hypnozy. Doležal jako doktor psychologie konstatoval, že takový termín nezná. Pan Činka ndovedl doložit svoje vzdělání.

Doležal nakonec konstatoval, že nekompetentní psychoterapie představuje celospolečenské ohrožení.

Parazitální šarlatánství s přístrojem Zapper je ukázáno na videu. Václav Vašek tvrdí, že po zbavení parazitů se člověk vyléčí i z rakoviny. Na dotaz, aby ukázal aspoň jednoho vyléčeného, tak to není možné.
Bere tedy peníze za přístroj, který evidentně nefunguje.

Pikantní video o „lovci duchů“ ukazuje J. Drábka a jeho „přístrojky“ a fotografie „duchů“ v oknech a „obličeje“ v mlhovinách.

Pan Tichý u kávy s mlékem vyprávěl o tom, jak se živí jen pránou. Odmítl být někde zavřený a pod kontrolou opravdu nejíst…

V několika vystoupeních se opakovala zajímavá informace, kterou řekli sami aktéři – je to představení a divadlo, na které se musí šarlatán připravit. To co předvádí, jde až po přípravě na představení…