Tajomné otlačky v Konské

V Konské, nedaleko vrchu Kopa v okrese Martin objevil T. Smiešokna vápencových balvanech  prohlubeniny, velmi přesné a do detailů odpovídající otiskům plosek nohou.

Stopa je velká zhruba 21 x 9 cm, palec a druhý prst sú značne široké.  To lze na třech velmi dobře zachovaných „šlépějích“ určit lépe, než na řadě ostatních, porušených erozí. lidských chodidel. „Šlépěje“ odpovídající plosce nohy Homo sapiens sapiens, ne tedy neandertálce, respektují i klenutí plosky, i tvar nohy člověka, který hodně a často chodil bos – podle širokého, avšak k ostatním prstům přivráceného palce. Pražští i bratislavští antropologové, upozornění na nález roku 1960, to potvrdili a prohlásili, že noha, která snad otisky vytvořila, nemohla chodit na tomto světě dříve než před 100, ale spíše 50 tisíci lety.

z_1

 Geologové a paleontologové však podle skořápek drobných živočichů, kteří vápenec spoluvytvářeli a zůstali v něm inkorpováni, vznikla dotyčná hornina ve starších třetihorách, a je tedy stará přibližně 55 miliónů let.

 Jsou tyto šlépěje nedaleko vrchu Kopa, kam všechny šlépěje směřují, rafinovaným podvrhem? Nebo mají být ukazatelem k dosud neprozkoumané jeskyni na Kopě, podobně jako tomu bylo v případě tzv. Obrinské nohy pod Oblíkem u Hermanovců (okres Prešov), kde obří šlépěj ukazovala k

místu bohatého bronzového pokladu? A pokud jde o podvrh, proč jich bylo vytesáno tolik a proč s takovou anatomickou přesností, jakou dosáhla teprve renesance při vypracování základů plastické anatomie? Nález však upadol do zabudnutia. V okrese Vranov nad Toplou je Štátná prírodná rezervácia Hermanovské skaly, ktorá je súčasťou Slánských hór. Od nepameti tu volajú údolie pri Hermanovských skalách Údolím obrov. Názov má od zaujímavého prírodného výtvoru, tzv. stopy obra. Zmienka o nej je aj v známej knihe Ludvíka Součka Tušenie súvislostí. Jedna verzia tvrdí, že je to směrovka zhotovená pravěkými ludmi, ukazujúca na miesto doteraz neobjavenej jaskyne s pokladem. Najnóvšia verzia a dohad tvrdia, že je to stopa bosej nohy Gigantopitéka.

Zdroj:  Souček, L.: Tušení souvislostí. Čs. spisovatel, Praha 1978  

error: Kopírování zakázáno!