Ukrajinský Cimrman

O staré pravdě, že je lepší drzé čelo než poplužní dvůr, přesvědčil Ukrajince čtyřicetiletý A. Sljusarčuk.

V různých televizních pořadech mnohokrát předváděl svoji fenomenální paměť.

Uměl si například za pouhých sedm vteřin zapamatovat dvě třiceticiferná čísla. Také tvrdil, že zná nazpaměť 20 tisíc knih a dovede z nich citovat libovolnou pasáž. Po celé zemi jej proslavila schopnost bezchybně určit kteroukoli z 30 milionů cifer za desetinnou čárkou čísla ,Pí‘, díky níž se dostal do ukrajinské knihy rekordů a získal přezdívku doktor Pí.

S jídlem roste chuť, a tak se prohlásil za vynikajícího neurochirurga, který jako zázračné dítě nastoupil ke studiu medicíny v pouhých 12 letech. V osmnácti odpromoval s červeným diplomem a záhy následovaly tituly kandidáta a pak doktora lékařských věd. V 90. letech ještě v Petrohradě vystudoval psychologii, později působil jako profesor na katedře neurochirurgie. Měl pověst geniálního neurochirurga, který dokáže zachránit ty pacienty, nad nimiž jeho kolegové už udělali kříž. Stačilo jen zručně šířit zprávy o svých zázračných dovednostech a mít na patřičných místech vlivné přátele.

Prezidenta Juščenka dokázal obalamutit natolik, že někdejší vůdce „oranžové revoluce“ ho chtěl svého času jmenovat do čela Institutu pro výzkum lidského mozku, který na jeho počest hodlal zřídit. Dokázal se vetřít i do přízně V. Janukovyče, který mu nechal udělit cenu za rozvoj lékařské vědy, dotovanou 14 tisíci eury.

Když se však v jeho životopise začali šťourat novináři, zjistili šokující podrobnosti:

  • „profesorovy“ diplomy jsou padělané, je pouze vyučen v oboru omítkář-obkladač. Nebyl nalezen ani jeden jediný z údajných „tisíců vděčných pacientů“ doktora Pí. Pochyby se začínají vršit nad jeho fenomenálními duševními schopnostmi. Podle mnohých šlo spíš o iluzionistické kejkle a potvrdilo se jen, že se velmi dobře vyzná v hypnóze.

Při zatýkání se jindy výřečný doktor Pí, jejž novináři označují za největšího odhaleného podvodníka v dějinách nezávislé Ukrajiny, zmohl na jedinou větu. „Už jsem vás čekal dávno,“ řekl lakonicky policistům.

(kd)

Slovanská vzájemnost č. 154/2012

error: Kopírování zakázáno!