Identifikace UFO: Jak pracují ufologové

Tento nový seriál článků si klade za úkol seznámit zájemce o problematiku UFO se základy seriózního zkoumání těchto jevů.

Považuji za velmi potřebné, aby se problematika UFO nespojovala s hloupým a neopodstatněným zlehčováním, řečmi o zelených mužíčcích apod. Ufologie není pavěda ani paravěda, ale zkoumání jevů nazývaných UFO. A UFO není sprosté slovo, jak si někteří vědci myslí, ale jen a jen neidentifikovaný létající objekt, nic víc a nic míň.

Pokud se dnes někdo chce zabývat ufologií, má v podstatě dvě možnosti. Tou první, snadnější, je shromažďování zpráv o UFO, čtení informací z webu, knížek i časopisů, případně debatovámí o problematice UFO na různých setkáních. Tato činnost však není bádáním a nepřináší nové informace. Tito ufologové nejsou vlastně badateli, ale pouze konzumenty informací. Mezi ostatními badateli se vžil termín „ufomilové“, tedy lidé, kteří sice mají problematiku UFO rádi, ale nijak jí neřeší. Většina z nich považuje UFO za mimozemská plavidla a nijak se nesnaží tuto domněnku dokazovat nebo podrobovat kritice.

Druhá možnost je podstatně obtížnější, pracnější a nemá dopředu jistý výsledek. Chceme-li se vydat touto cestou, musíme od počátku zaujmout k jevům UFO přísně neutrální postoj a nechat prostor na zkoumání všech dostupných informací. Znamená to přísně racionální třídění získaných faktů, jejich porovnávání se známými jevy a vylučováním těch, které lze vysvětlit. To ovšem předpokládá alespoň základní znalosti v mnoha různých vědeckých oborech, jako jsou např. astronomie, meteorologie, letectví nebo psychologie. Protože projekt Záře je amatérskou a nikoliv profesionální organizací, nejsou jeho členové většinou odborníky nebo vědci. Tento problém se podařilo vyřešit zainteresováním odborných poradců, kteří mohou ve svých oborech podat své stanovisko k jednotlivým případům pozorování UFO. I tak postupně získávají členové projektu alespoň základní znalosti z těch nejrůznějších oborů, což lze chápat i jako určité duševní obohacení díky této činnosti. Sběr informací o jednotlivých případech pozorování UFO je na počátku každého případu a je tím nejdůležitějším prvkem celé ufologické činnosti. Čím kvalitnější informace se podaří z pozorování získat, tím věrohodnější a jistější je pak i výsledek zkoumání případu a jeho vyhodnocení. Jestliže se potřebujeme dobrat pravdy o tom, co se skrývá za fenoménem UFO, musíme být v první řadě schopni odlišit to, co lze ještě identifikovat. To je vlastně základní činnost ufologie – bez ní ufologie nikdy nebude brána vážně. Pokud nebudeme schopni účinně odhalovat vysvětlitelné jevy, dáme tím za pravdu skeptikům a kritikům ufologie, kteří (často právem) tvrdí, že ufologové vidí za každým světélkem mimozemšťany. V projektu Záře jsme se naučili každé vysvětlitelné pozorování nemilosrdně vyřazovat do kategorie A (vysvětlené případy). Do kategorie B (málo informací) řadíme všechny případy, kde nelze pro nedostatek informací úplně vyloučit, že by mohlo jít o známý jev. Že těch opravdu nevysvětlitelných případů v kategorii C zůstává málo? O to jsou však cennější! Pokud budou ufologové k sobě poctiví, budou si všechna svědectví pečlivě ověřovat a pak nechají projít sítem přísného výběru, bude na výstupu jejich práce kvalitní soubor dobře zdokumentovaných jevů, kterými stojí za to se zcela vážně zabývat.

zpracovani-dat

Zpracování informací v projektu Záře

Zprávy o pozorování UFO, přicházející od občanů, bývají zatíženy poměrně velkým informačním balastem. Je jasné, že většina z nich se týká záležitostí, které lze snáze nebo obtížněji vysvětlit. To je důvod, proč je třeba použít vylučovací metodu. Každé jednotlivé hlášení o UFO je potřeba prověřit a analyzovat srovnáním s možnými známými jevy, které se mohou vyskytnout. Těchto jevů je velké množství a každý badatel, který se chce alespoň trochu vážně problematikou UFO zabývat, by o nich měl vědět a mít alespoň základní představu, jak se projevují. Tento seriál by měl čtenáři umožnit všechny tyto jevy poznat, ukázat jejich charakteristiky a upozornit na úskalí při jejich poznávání. Ukážeme si také konkrétní případy z praxe projektu Záře při identifikaci těchto jevů.

Vladimír Šiška

Čtěte také další díly seriálu.

error: Kopírování zakázáno!