Podivný oblak se objevil nad Moskvou

Na západ od Moskvy byl ve čtvrtek, 8.10.2009, 16:19 moskevského času, viděn oblak neobvyklého tvaru, který svědci zachytili na mobilní telefony. Snímky byly vytvořeny v Moskvě na cestě od Volokolamské silnice k Novorižské.

Očitý svědek řekl, že obdržel odpověď na své dotazy k tomuto mraku Hydrometeocentru. Tam mu sdělili, že v Moskvě se rodilo tornádo, ale později se rozptýlilo. Na obhlídku podivného oblaku letěl vrtulník meteorologů.

Stejný oblak byl viděn i ve středu odpoledne v blízkosti stanice metra „Leninskij prospekt“. Mrak měl výrazný stříbřitý odlesk i na denní obloze.

Specialisté Roshydrometu k tomu poskytli svůj komentář: „Je to čistě optický efekt, ale vypadá rozhodně působivě. Podíváme-li se, vidíme na okrajích sluneční světlo. Pravděpodobně tento efekt vznikl právě při západu slunce.

Pokud pravidelně sledujete mraky, lze vidět podobné záhady. Co je to nejzajímavější – z různých stran stejná oblaka vypadají úplně jinak. To záleží na tom, jak a kdy jsou tvořeny. V posledních dnech se přes Moskvu přehnalo několik front, a vpád arktického vzduchu. Svit zapadajícího Slunce od západu odspodu – to je to, co se stalo.“

„Průmyslové emise s tím nemají absolutně nic společného,“ ujistili meteorologové. „Takový efekt v takovém počasí, nemohl smog způsobit. Když se něco stane, pak emise nejsou shromažďovány v oblacích. Ale teď v Moskvě není úplně ten typ počasí. Smog je tvořen pouze tehdy, když počasí je klidné po dlouhou dobu, bez náznaku srážek. A v posledních dnech v Moskvě hodně profukovalo. Takže žádný smog to nebyl.

Záběr http://russia.ru/video/news_6499/

error: Kopírování zakázáno!