Údajně zázračný lék MMS je dezinfekce, varuje inspekce

Zázračný lék Miracle Mineral Supplement, údajně vhodný na rakovinu či AIDS a prodávaný hlavně přes internet, je zdraví nebezpečný.

Při smíchání jeho složek vznikají látky, které se do potravin nepoužívají ani v nízkých koncentracích. „Po konzumaci hrozí popálení trávicího traktu,“ varuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Po konzumaci přípravku Miracle Mineral Supplement hrozí popálení trávicího traktu. Součástí výrobku, který slibuje „konečné řešení všech nemocí“, vyléčení všech druhů rakoviny, hepatitidy typu C či nemoci AIDS, je balení chloritanu sodného a kyseliny citronové. Složení přípravku potvrdily rozbory inspekce. Návod k použití uvádí postup, jak a v jakém množství si má zákazník z těchto dvou složek namíchat výsledný roztok, který injekční stříkačkou aplikuje do tobolek.

Ty pak má podle stanoveného dávkování užívat. Smícháním obou složek však vzniká oxid chloričitý, který se používá zejména coby dezinfekce. Chloritan sodný pak bývá součástí zubních past a gelů či ústních sprejů. Slouží také k dezinfekci topných a klimatizačních zařízení. Někteří distributoři „zázraku“ při kontrolách tvrdí, že přípravek je určen pouze k dezinfekci bazénové vody, nikoliv ke konzumaci. „Různé nabídky tohoto produktu na internetu nebo informace v různých reklamních publikacích však dokazují opak,“ uvedla mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

„Případ léku je ukázkou naprosto bezohledného hazardování s lidským zdravím, přípravek slibuje konzumentům nemožné, jeho užíváním si však lidé mohou ublížit,“ podotkla Šmídtová. Prodejcům přípravku kromě zákazu uvádění zboží do oběhu hrozí ze strany inspekce také finanční pokuty ve správním řízení.

Podle Jindřicha Pokory ze SZPI zákon umožňuje udělení až 50milionové pokuty.

error: Kopírování zakázáno!