Jak vyrobit záhadu?

Časoprostorová „trhlina“ v pohoří Tríbeč se nekoná

  • Je to čím dál těžší.
  • Čtenář je čím dál náročnější.
  • Co mu nabídnout?

Není možné stále psát o pyramidách a místech, kam se běžný člověk každý den nedostane. Zvláštní náboj má ale záhada, která se přibližuje lidem, která je dostupná všem – nějaký prostor, který je možno navštívit, udělat z něj poutní místo a tajemno neustále posilovat články a pověstmi. Přitom cílit na lidičky, kteří si zakládají na své jakési zvláštní vnímavosti. Ti budou fámy o tajemnosti místa dále posilovat povídačkami o „energiích“ a pocitech, které jsou jinak nepostižitelné, a tak stavět na sugesci dalších návštěvníků.

V ČR je takových míst několik – za nejznámější jmenujme hrad Houska a Branišovský les u Českých Budějovic, nebo lomy Mořina u Karlštejna se svým tajemným vojákem Hagenem. A intenzívně se pracuje na dalších lokalitách.

  • Které se uchytí a legenda se patřičně rozvine, ukáže čas.

To jsou právě místa, kde se podařilo během této naší generace vytvořit životaschopnou legendu od nuly, se vším všudy, co legenda potřebuje a co přináší – tuzemskou přístupnost, dostatečnou dávku tajemnosti s údajnými kořeny v dávné i nedávné minulosti i možnost legendu množstvím samozvaných senzibilů dále řídit, korigovat a rozvíjet. A v neposlední řadě ji posilovat dalšími možnostmi populární kultury – za pomoci filmů, internetu a sociálních sítí.

  • Proč ale záhady vytvářet?

Taková místa přináší řadu výhod. Vedle možnosti příjemných turistických zážitků širší populaci jsou to příležitosti se na záhadách dále přiživovat. Nehleďme na možnost trvalého oživování časopiseckých stránek. Je tu i příležitost pro samozvané lektory a takyterapeuty, slibující různá pseudoenergetická léčení a zážitky. Ano, takový Semir Osmanagič je jiný bourák. Udělat z tuctového bosenského kopce superpyramidu, kde se soustřeďují všechny možné i nemožné anomálie, kam se sjíždějí tupouni ze všech končin, aby draze platili za každou blbost a vstup do normálního lesa, ano, to se nepodaří každý den a ne všude. I když – co kdyby se to přece jen někde v ČR podařilo?

  • Byl by to zlatý důl.

  • Slovensku taková místa chybí.

Milovníci tajemna se musí spokojit s čachtickým hradem a tamní krvežíznivou hraběnkou. Jenže to není ono. I v ČR jsou hrady a zámky s pověstmi o bílé paní, i její českokrumlovský předobraz v podobě paní Perchty. Je to ale záhada už jiného druhu. Je v podstatě vyčpělá, nedá se už posilovat a dotvářet a tedy se s ní nedá už vůbec pracovat.

  • Nyní však svitla jiskřička naděje.

Na slovenský knižní trh se dostala kniha, která může tento proces odstartovat. Jozef Karika napsal knihu „Trhlina“ (Ikar, Bratislava 2016), založenou prý na svědectvích o tajemném mizení lidí v pohoří Tríbeč. Vše je prý zdokumentováno a nejde o fikci. Fakta jsou prý tak děsivá, že i autora vystrašila… (1)

Knihu předcházela mohutná dělostřelecká příprava na internetu (2) a facebooku. (3) Celý rok před vydáním knihy se objevovaly články, připravující půdu pro tuto knihu, (4) vnucující představu jakéhosi Tríbečského trojúhelníku, po vzoru toho Bermudského… (5)

  • O co jde?
  • Žádná „trhlina“ v časoprostoru pohoří Tríbeč se nekoná.
  • Vytváří se zde legenda za pomoci 17 let staré mystifikace, pocházející z ČR.

Když časopis „Fantastická fakta“ (nakl. Železný) už vařil z vody, a navíc vznikla ještě „Fantastická fakta plus“, nebylo už kde záhady brát. Tak došlo k uvedení článku o tom, jak se v Tríbeči ztrácí lidé. K uveřejnění došlo i přesto, že šéfredaktoři věděli, že jde o totální výmysl autora, skrývajícího se za pseudonym Howadoor. (6) Novinář Lubomír Sedláčik s autorem komunikoval a poté, co ten odmítl veřejně uvést, že jde o mystifikaci, e-maily zveřejnil. (7) Časopisy „Fantastická fakta“ i „FFPlus“ brzy na to zanikly.

Pak se na záhadu 10 let zapomnělo. V roce 2010 ji připomněl český deník Šíp (8) a protože Svět namodro už neexistoval, pravý stav věcí jsme opět připomněli v článku (9).

A nyní tu je celá kniha. Jde prý na dračku. A už se šikují i badatelé, aby po stopách, naznačených v knize, šli a zkoumali je. Takovou moc má začínající legenda.

Jenže je tu háček – přes všechnu snahu o vytvoření nové legendy, vytváření „Tríbečské šifry“, „Tríbečského troj- i čtyřúhelníku“, atd., atp., je tu od počátku malá nepříjemnost – varování, že jde o výmysly a fantasmagorie. Jak se s tím autor vyrovná?

A tak se musí na to reagovat na samotných stránkách knihy. Ano, je tu mystifikce Howadoora, ano, je tu varování KPUFO, té „nedůvěryhodné“ organizace o resuscitaci podvodu, ano, je tu komunikace L. Sedláčika a jeho výzva, aby se Howadoor přiznal k mystifikaci, ale to prý s knihou v podstatě nesouvisí. Vlastně Sedláčik ničeho nedosáhl a Howadoor se k mystifikaci nepřiznal. Záhada je očištěna, všechno platí a jejímu šíření nyní nestojí nic v cestě.

  • Opravdu?
  • Ani náhodou.

Lež má krátké nohy, může utíkat sice dlouho, ale přesto neuteče. Navíc jí stále budou kolem uší svištět střely pronásledovatelů. Na to můžete vzít jed.

Odkazy:

(1) Záhady v Tribeči námetom na bestseller: ROZHOVOR s autorom knihy Jozefom Karikom. Dnes24, 4.1.2017. Internet: http://nitra.dnes24.sk/zahady-v-tribeci-nametom-na-bestseller-rozhovor-s-autorom-knihy-jozefom-karikom-259738
(2) Tajomné miesta na Slovensku 1. časť – Tríbeč, miesto, kde sa nestráca iba čas. Záhady, 30.3.2015. Internet: http://zahady.org/tajomne-miesta-na-slovensku-1-cast-tribec-miesto-kde-sa-nestraca-iba-cas/
(3) Vesmír a jeho tajomstvá. Facebook: https://www.facebook.com/Vesmír-a-jeho-tajomstvá-301951703204699/
(4) Najväčšie záhady Slovenska: V pohorí Tribeč prišlo k niekoľkým neobjasneným zmiznutiam. 29.4.2016. Internet. https://refresher.cz/33056-Najvacsie-zahady-Slovenska-V-pohori-Tribec-prislo-k-niekolkym-neobjasnenym-zmiznutiam
(5) Tríbečská záhada. Internet: http://tribecska-zahada.sk/
(6) Howadoor: Případ Tríbeč. Internet: http://howadoor.wz.cz/tribec.html
(7) Sedláčik, Ĺubomír:  Jiná dimenze v pohoří Tríbeč. Svět namodro, 8.6.2000
(8) -tom-: Tribeč: Místo, kde lidé mizí beze stopy. Šíp, 10.2.2010
(9) Toth, M.: Pozor! Resuscituje sa stará mystifikácia! KPUFO.EU/SK, 11.2.2010. Internet: http://kpufo.eu/sk/index.php/2010/02/11/82/

error: Kopírování zakázáno!