Tajemný předmět?

Po internetu a sociálních sítích kolují fotografie s tajuplnou historkou:

V roce 2014 jeden z pracovníků na jeruzalémském pohřebišti všiml opuštěného balíčku uvnitř zbytků staré stavby. Podle bezpečnostních instrukcí muž okamžitě upozornil policii, která provedla řízenou explozi, aby zamezila jakékoli možné hrozbě.

Průzkum odhalil předmět, který se nepodobá ničemu známému. V mnoha článcích a videích (1) se o něm uvádí, že je zlatý a váží 8,5 kg, vědci jsou bezradní a je tedy možné, že nepochází z této planety…

Po letmém shlédnutí je zřejmé, že při měrné hmotnosti zlata (19,3 kg/dm3), předmět, pokud váží 8,5 kg, rozhodně není zlatý, ale maximálně pozlacený. Také nevypadá jako nějak obzvlášť starý.

Místo, kde byl předmět nalezen, je skutečně významným archeologickým místem, kde byly nalezeny předměty z římského, byzantského a křižáckého období, jak vysvětlil Amir Ganor, ředitel izraelského úřadu pro prevenci loupeží.

Izraelský úřad pro starožitnosti (2) skutečně nebyl schopen identifikovat tajemný artefakt. Obrátil se tedy na veřejnost, aby pomohla určit, o jaký předmět jde. (obr. 1) Po vydání výzvy na webu a hlavně na facebooku 22.12.2015 (3) došla řada nápadů: nástroj na inseminaci dobytka, součást nějakého stroje, hodinky, masážní předmět, nebo předmět, používaný pro rituály v chrámu …

Řešení záhady přišlo z Itálie

Jeden z čtenářů vyřešil záhadu tohoto artefaktu už po pár hodinách. Micah Barak z Itálie napsal, že je to předmět s názvem „Age of Isis,“ (Věk Isis). Isis byla staroegyptská bohyně. (4) Předmět se podobá přesýpacím hodinám, a údajně chrání člověka před „škodlivými účinky záření“ (jako je WiFi, elektrické vedení atd.). Výrobce, německý Weber-Bio (5), poznamenává, že tyto účinky nejsou vědecky potvrzené. Předmět tohoto typu má různé rozměry. Je určen pro přírodní, lidové léčitele, a lidi, kteří se zabývají léčbou „energiemi“. Je pozlacený 24 karátovým zlatem a prodává se až za 345 Eu. (obr. 2 – Weber-bio)

Stále však zůstává tajemstvím, jak se předmět z oblasti New Age dostal do archeologicky zkoumané oblasti na hřbitově. Kdo a komu z mrtvých chtěl dát pozitivní energii? A nebo chtěl zmást zkušené archeology?

Odkazy

(1) DOCU-MISTERIO: DESCUBREN EXTRAÑO „ARTEFACTO“ EN JERUSALEN,SE CREE QUE ES DE ORIGEN EXTRATERRESTRE!!, YouTube, 20. 9. 2017. Internet: https://www.youtube.com/watch?v=zOiJism_jkw  
(2) The Israel Antiquities Authority. Internet: http://www.antiquities.org.il/about_en  
(3) רשות העתיקות – לגעת בעבר. Facebook, 22. prosinec 2015. Internet: https://www.facebook.com/ 
(4) Eset. Wikipedia. Internet: https://cs.wikipedia.org/wiki/Eset  
(5) Weber-bio. Internet: https://weberbio.de/ 

error: Kopírování zakázáno!