Pravda o Wunderwaffe?

Jaká je pravda o německých tajných zbraních? Čím více se od konce druhé světové války vzdalujeme, tím paradoxněji čtenáře fascinuje téma nacistických tajných projektů. Proč tomu tak je?

Co mohou říci dnešku projekty, od jejichž vzniku nás letos dělí 70 a více let? Je pravda, že druhá světová válka nastartovala technický pokrok v mnoha oblastech. Nové konstrukce letadel a jejich motorů, řízené i neřízené rakety, první počítací stroje, jaderná energie.

Proč však právě čtenáře zajímají právě německé zbraně? Vždyť je to v podstatě již stará veteš, technika a technologie se v mnoha směrech vydala již brzy úplně jiným směrem a mnohé projekty zůstaly slepou uličkou vývoje.

Je to možná však ono pověstné „co kdyby“ – co kdyby se je podařilo včas realizovat a použít? Stalo by se něco? Utvářely by se dějiny jinak?

Těžko. Války se nevyhrávají žádnými tajnými zbraněmi, ať jakkoli zázračnými. To hlavní v každé válce je ekonomika. Už na počátku války bylo zjevné, že Spojenci převyšují ekonomické a surovinové možnosti Německa, Japonska a států Osy, i přes okupaci téměř celé Západní Evropy, části Číny a jihovýchodní Asie. Taková je pravda.

Tajné zbraně jsou však stále v popředí čtenářského zájmu a slibují, že vynaložená námaha bude po zásluze odměněna. Ačkoli o nich byly napsány stohy knih a článků v odborných i populárních časopisech, vznikají stále nové a nové knihy a články. A přitom nic nevíme o tom, že by byly nalezeny nějaké nové archivy, nebo odkryty nějaké nové podzemní továrny se zrezivělými prototypy.

Co si tedy mají autoři počít? Téma „tajných zbraní“ je tedy tak populární, že tak otevírá dveře fantaziím i podvodům.

Odpověď na tuto otázku poskytne kniha Igora Witkowského „Pravda o Wunderwaffe“. (1)

Polský autor Igor Witkowski vešel do podvědomí záhadologické scény hlavně svým „objevem“ tajemné „Mucholapky“ – betonového podstavce k ještě tajemnějšímu „Zvonu“ v Dolním Slezsku. (2)

Jaká je tedy jeho „Pravda o Wunderwaffe“? První kapitoly jsou vcelku o známých zbraních nacistického Německa. Dočteme se o V1 a V2, o první proudové stíhačce Me 262, apod. Není zde nic, co by alespoň průměrný znalec letectví a 2 sv. války neznal od jiných, zejména našich renomovaných autorů.

Je to možná záměr, protože už druhá kapitola nás přivádí na půdu bajek a fantazie. Tak prý jakési tajné generátory na dálku zpomalovaly nebo dokonce vyřazovaly motory spojeneckých letadel. Tyto záhadné přístroje se vyráběly… kde jinde, než opět v jeho oblíbeném Dolním Slezsku!

Ani další kapitoly vcelku nemají jak překvapit. Možná jen řada překlepů, takže se lze třeba dočíst o „těžkém bezzákluzovém děle ráže 20 mm.“

Úplné fantasmagorie představuje blouznění o jakýchsi částicových zbraních. Důvěryhodnost takových fantazií mají dodávat fotokopie nějakých amerických hlášení. Věřit na jejich důvěryhodnost může v době fotošopu jen beznadějný prosťáček.

V knize jsou pak i dost trapné rozpory. Zatímco byl problém, aby V1 a V2 trefily Londýn, tak se lze dočíst, že nacisté vypouštěli „dálkově řízená letadla“

Na konci knihy se konečně dozvíme o tom zázračném „zvonu“.

Informace o něm podal jakýsi muž, který zůstává v anonymitě, prostě „tajemný neznámý“. Čtenářům však má stačit ujištění Witkowského, že „tajemný neznámý“ byl prý velmi dobře obeznámen o německých tajných zbraních. (Jak to ovšem může Witkowski potvrdit, je záhada.)

Vzhledem k fantaziím Witkowského lze čtenářům doporučit, aby se raději o německých zbraních poučili z jiných, starších knih skutečně osvědčených odborníků (3), (4) aj. Pokud to už nelze jinak, je třeba si údaje z této knihy ověřit jinde. Rozhodně po zkušenostech s autorem, je tato rada nanejvýš potřebná a užitečná.

Odkazy

(1) Witkowski, I.: Pravda o Wunderwaffe (1. Část). AOS Publishing Ústí n.L., 2009
(2) -r-: Po stopách nacistických diskoletů v Dolním Slezsku. KPUFO.CZ, 21. 12.2014, Internet: http://www.zahadyazajimavosti.cz/index.php/2016/12/17/po-stopach-nacistickych-diskoletu-v-dolnim-slezsku/ 
(3) Kroulík, J. – Růžička, B.: Vojenské rakety. Naše vojsko, Praha 1985
(4) Němeček, V.: Vojenská letadla (3) druhá sv. válka. Naše vojsko, Praha 1977

error: Kopírování zakázáno!