UFO – nezodpovězené otazníky (5)

Byli mimozemšťané někdy na zeměkouli? Máme s nimi kontakty v současnosti? Jsou možné v budoucnosti? Tyto otázky vzrušují řadu lidí a nedají pokoj amatérům zabývajícím se jejich výzkumem.

Případ Mantell

7. ledna 1948. Louisville, stát Kentucky, USA. Desítky lidí spatřily na obloze předmět ve tvaru disku o průměru 80-100 metrů. Na vojenské letecké základně byl vyhlášen poplach, radary zaznamenaly „objekt“. Operátoři lokátorů dospívají k závěru, že nejde o letadlo. Velitel základny vydává příkaz ke stíhání „objektu“ pětadvacetiletému kapitánovi Thomasů Mantellovi, který má zkušenosti v létání z druhé světové války. Mantell vzlétl společně se třemi dalšími letci Hendricksonem, Clementsem a Hammondem. Radary sledovaly čtyři přepadová stíhací letadla.

Mantell zahajuje radiové zprávy:

  • 15.00 – Nic nepozoruji.
  • 15.02 – Viditelnost dobrá, nic nepozoruji. Výška 9400. Dále nabírám výšku.
  • 15.09 – Výška 10400. Nic nepozoruji.
  • 15.11 – Támhle! Vidím objekt – disk neobyčejných rozměrů, těžko je přesně určit, možná 70 metrů. V horní části má kopuli. Vypadá to, jako by se s neobyčejnou rychlostí otáčel kolem středové osy. Výška 10500.
    (V kontrolní skupině měli operátoři „objekt“ na obrazovkách radarů).
  • 15.12- Pilot z pravé strany: vidím „objekt“, fotografuji jej. Mantell se pustil do pronásledování. „Objekt“ je asi 150 metrů nade mnou. Snažím se přiblížit.
  • 15.14- Mantell: ještě 900 metrů a mám ho. Je kovový, odrazové plochy se blýskají, sklo v okénkách je žlutorůžové. Barva se mění do červena, do oranžova.
  • 15.15 – Nejvýš 350 metrů. Rychlost vzrůstá. Pokouším se ho dostihnout. Stoupá pod úhlem téměř 45 stupňů.
  • 15.16 – Pilot z pravé strany: Mantell jej téměř dostihl. Rychlost disku se zvyšuje. Dále jej nemohu pronásledovat. Mantell zmizel ve vrstvě oblaků.
    Mantell byl mimo viditelný prostor, Hammond a Clements upustili od dalšího pronásledování a požádali o povolení k přistání. Hendrickson již přistál na základně.
  • 15.18 – Mantell: Objekt je gigantický. Rychlost nepředstavitelná.
    Teď…

Kolem 16 hodiny objevila průzkumná skupina trosky letadla, hodinky kapitána Mantella se zastavily v 15 hodin 18 minut.

Čtěte více: 

Pokračování

error: Kopírování zakázáno!