Co říkáte na Spirit box?

Spirit Box – zařízení, které by podle současného trendu měl vlastnit asi každý lovec duchů.

Skeptici mnohdy toto zařízení přezdívají „pokažené rádio“. Pro nefunkčnost tohoto zařízení argumentují tím, že odpovědi, které lovci duchů od „entit“ dostávají, nejsou nic jiného, než náhodné útržky zvuků, hudby a slov z nejrůznějších radiových stanic, které zařízení generuje velmi rychlým skenováním radiových frekvencí. Lovci duchů oponují tím, že se jedná o zřetelné inteligentní odpovědi, odpovídající přímo na jimi položené dotazy a tudíž nemůže jít o náhodu. Skeptici tyto inteligentní odpovědi přirovnávají k Apofenii a akustické pareidolii, obdobně je tomu také i u fenoménu EVP. Argumentují tím, že člověk má tendenci hledat řád v nahodilých datech, a že každý nejasný hluk a zvuk si člověk dotváří podle své fantazie a do podoby slov, která chce slyšet. To se myslím stalo již každému, kdo si někdy některá zaznamenaná EVP poslechl – mnohdy uslyšíte něco jiného, než vám bude předkládat vyšetřovatel a nebo se nemůžete s přáteli shodnout, co vlastně slyšíte.

Lovci duchů mnohdy předkládají i argument, že o informacích, které se díky komunikaci dozvěděli, neměli vůbec tušení, a že se je poté občas podaří dohledat i v archívech úřadů a nebo jinak potvrdit. Skeptici zase podporují svůj argument o pokaženém rádiu dotazem, proč entity nekomunikují v celých větách, proč ve většině případech odpovídají jen jedinými krátkými slovy. Já se zase ptám, proč se tyto – dle skeptiků – náhodné útržky zvuků z přístroje rozezní vždy jen v okamžiku, kdy se očekává od entity odpověď, proč se neozývají nahodile – v době kdy je pokládán dotaz, před ním atd.?

Další z častých argumentů skeptiků se všeobecně týká samotné interpretace zachyceného jazyka entity. Jak je možné komunikovat se zesnulou osobou ve stejném jazyce, když je např. oproti vyšetřovateli jiné národnosti – za života mluvila jinou řečí, a nebo když se jedná o mnoho staletí mrtvou osobu, která mluvila starou verzí moderního jazyka a nebo již zaniklým jazykem?

Je škoda, že neexistuje nějaké odbornější pojednání, které by některé otázky ohledně tohoto zařízení osvětlilo. Osobně jsem neměl možnost Spirit box vyzkoušet, čerpám jen z informací, co jsem si přečetl a z videozáznamů vyšetřovacích týmů. Zajímaly by mě další argumenty pro a proti. Proč si myslíte, že toto zařízení funguje či nefunguje? Bylo by fajn, kdyby se s námi podělili o názor hlavně i lidé, kteří tento přístroj používají… 🙂

Dominik Franc, fb, 6.7.2019

Čtěte: