Poklad řádu klarisek

 Kdo vyluští místo úkrytu vzácného pokladu?

 V roce 1901 byl náhodou objeven kryptogram vyrytý na cínové tabulce. Obsahuje klíč k pokladu zaniklého řádu Klarisek. Máte šanci i vy, náhodní luštitelé, stát se nálezci vzácných ceností. Při pátrání po pokladu je nutné si objasnit i minulost řádu Klarisek. Vrchol rozkvětu řádu Klarisek lze zaznamenat v druhé polovině 17. století. V létech 1637-1649 byl arcibiskupem Petrem Pazmányim přestavěn (z jeho popudu) pozdě renesanční kostel Klarisek v Bratislavě. Původně jeho budovu osídlovaly cisterciánky. Po jejich útěku před císařskými vojsky se zde usídlily Klarisky.

Pak však přišly těžké časy, když v roce 1782 Jozef II. nechal rozpustit řádová společenství. Nastaly pokusy o záchranu nabytých pokladů a relikvií.Představená kláštera tehdy přizvala zedníka Norberta Danka. Ten vyhloubil (prý) otvor do zdi kláštera, do kterého byla posléze zazděna plechová urna obsahující vzácné klenoty a relikvie, patřící Klarisám.

Prý jen nejvzácnější monstranci se podařilo odvézt a ukrýt v kostele v Jarovcích, a jiná vzácnost – jezulátko – byla dopravena do kostela na Malé Straně v Praze.Ovšem – pozor! Bývalý klášter Klarisek v Bratislavě byl rekonstruován a není pochyb, že by podobný úkryt unikl pozornosti restaurátorů. Jediným východiskem k tajemství může proto být pouze ona tajemná cínová tabulka.

Není vyloučeno, že fáma o ukrytí pokladu ve zdech kláštera je pouhou mystifikací, mající za cíl pouze zmatení případných hledačů pokladů a odklonění stop od skutečného cíle. Jediným řešením může proto být rozluštění kryptogramu. Najde se šťastlivec, který odhalí skrytý text? Co když na vyluštění textu stačí „pouze“ obyčejná lidská logika okořeněná špetkou intuice?Co když právě vy budete těmi šťastlivci, kteří se podepíšou pod tak významný a drahocený objev? Podle jistých pramenů, bratislavský archivář Ovidius Faust (povšimněte si prosím příjmení – náhoda?) nalezl princip kryptogramů a byl blízko rozřešení…

Jenže zemřel, aniž by odhalil místo úkrytu. Co když je výsledný text postižen kletbou, která chrání cennosti před odhalením? Nesmíme se zaleknout. Záhady jsou přece od toho, aby – dříve či později – byly odhaleny.

Text kryptogramu, vyrytý na cínové tabulce:

 D.O. M. p v B A A S T 0 R P V B A A S T T AE L L M M E E A A A C S S T N ! 1 AEAE L M E A C T N 1 D V M E A C T N 1 D V B E A S T N CM F V B E A S T 0 R GY V B E A S T O R H  

Zdroj:   Mystery 6/1992

Foto: wikipedie.sk

error: Kopírování zakázáno!