Golfové míčky bohů: Pocházejí vršanské koule z vesmíru?

Říká se, že mají zázračné vlastnosti.

magicke vesmirne koule?

Celkem nenápadné koule, nalezené v dole Vršany u Bíliny, údajně projevují silné léčivé účinky a prý vyzařují jakousi tajemnou energii. Někteří výzkumníci tvrdí, že jsou takřka nerozbitné a vytvořené z neznámé látky. Prý jsou dokonce mimozemského původu.

Co jsou jen mýty a co je skutečnost?

Když řidič rypadla Miloš Danko nachází v 90. letech minulého století v dole Vršany na Bílinsku podivné kulovité předměty, nemá ani tušení, jaký svým objevem způsobí poprask. Podobné koule, přezdívané „golfové míče bohů“, jsou údajně nacházeny pouze na jediném místě na světě – v jednom z povrchových dolů v Jihoafrické republice. Prý se mohou pohybovat samy od sebe a mají u nich být zjištěny i zvláštní energetické vlastnosti. Mnozí senzibilové (lidé s údajnými mimosmyslovými schopnostmi – pozn. red.) se shodují na tom, že prý mohou vstřebávat energii z okolí a pak ji vyzařovat mnohonásobně zesílenou. Mají navíc projevovat i silné léčebné účinky. V tisku se objevují senzační zprávy, že jsou tajemné koule možná vytvořeny z neznámého materiálu a jejich tvrdost údajně odolává všem pozemských nástrojům! Mohou snad pocházet tajemné vršanské koule z vesmíru?

Mají mimozemský původ?

Čeští i světoví geologové se shodují na tom, že hypotéza o mimozemském původu vršanských koulí při odborném zkoumání rozhodně neobstojí. Tyto kamenné koule jsou podle nich výtvorem přírody a vznikají přirozenými procesy. Mají být poměrně častým nerostem tvořeným z disulfidů železa – markazitu a pyritu – a vyskytují se prý v oblastech uhelných pánví. Někdy mají tvar koule, jindy spíše disku či zvláštní „srostlice“, v níž je spojeno hned několik tvarů. Podle některých odhadů vznikají zhruba před dvěma miliony let. „Tehdy mezi Krušnými horami a Českým středohořím protékala mohutná řeka, jejíž proud unášel i pískovcová zrna a kusy organických materiálů. Ty se na některých místech usazovaly a postupně se měnily v geologický materiál, který lze přirovnat k velmi pevnému slepenci,“ popisuje český badatel Jiří Bílek (*1948) v knize Hádanky naší minulosti I. To do značné míry objasňuje záhadu tajemných vršanských koulí. A jak je to s jejich údajnými zázračnými vlastnostmi?

Jak vršanské koule ovlivňují člověka?

Vršanské koule jsou sice poměrně tvrdé, ale pomocí diamantové pily se dají celkem snadno rozříznout. Unikátní je však podle geologů jejich tvar – má totiž podobu velmi pravidelných koulí. To omezuje jejich výskyt jen na několik míst na světě. Zprávy o tom, že se mohou pohybovat samy od sebe, ale žádný z výzkumů nepotvrdil. Mnozí senzibilové však trvají na tom, že vršanské koule projevují zvláštní energetické vlastnosti, které není možné změřit běžnými prostředky soudobé vědy. Fungují prý jako zesilovač a transformátor energie – jedním pólem energii vstřebávají, a druhým ji zesílenou vysílají do okolí. Údajně mohou také přijímat negativní energii a měnit ji v kladnou. Existují prý i četná svědectví o léčebných účincích. Pozitivní vliv mají mít hlavně při nemocech kloubů a nespavosti. Při nesprávném použití však podle mnohých psychotroniků projevují i negativní účinky – prý mohou energii odčerpávat a způsobovat malátnost a únavu. Skutečně mají mít na lidský organismus tak velký vliv?

Co působí záhadný energetický jev?

Hypotetické energetické působení nerostů a minerálů dosud není beze zbytku prozkoumáno. Mnohé studie však ukazují, že zřejmě vyzařují jakousi energii, která působí na živé organismy. Už celá tisíciletí se proto používají při různých léčebných technikách. Podobné účinky prý mají i vršanské koule, údajně však ještě silnější. Psychotronici jejich neobvyklé vlastnosti přičítají hlavně pravidelnému kulatému tvaru a také jejich složení. Během psychotronických měření prý vychází najevo, že se v těchto koulích projevují dva odlišné proudy energie – jeden je popisován jako levotočivý a druhý jako pravotočivý. Podle některých teorií to může být způsobeno tím, že krystaly markazitu a pyritu mají odlišnou krystalovou strukturu – vytvářejí jiný typ krystalů. Tím údajně vzniká nezvyklý energetický jev, který dosud není zcela vysvětlen. Záhadné objekty z Vršan tak zůstávají zahaleny tajemstvím.

ZDROJ: archív časopisu Enigma

error: Kopírování zakázáno!