Utajení živočichové

Lochneska a ty ostatní … napr. Kongamato

yetti

Že Lochnesska, neboli Nessie, je tajemné, dinosaurům podobné zvíře, žijící v jezeře Loch Ness ve Skotsku, to ví každé trochu odrostlejší dítě. Ale kryptozoologie, věda, kterou v 70. letech 20. století založil Dr. Bernard Heuvelmans a která se zabývá málo prozkoumanými formami živočichů, zná různých hadů, ještěrů a jiných potvor žijících v jezerech a jiných vodách více. Mnohem více. A Nessie není mezi nimi ani nejstarší, ani největší, ani nejlépe probádaná. Pojednat o stovkách lokalit na všech pěti kontinentech a miliónech pozorování je mimo možnosti tohoto článku. Proto se seznamme jen s několika nejznámějšími. K níže uvedeným informací je však nutno všude přidat slůvko údajně, prý, říká se, možná či snad, neboť přes početná pozorování, svědectví, fotografie, filmy, video i audiozáznamy se jezerní kryptidé, jak se utajeným živočichům říká, zatím nedožili uznání oficiální vědy. Ta je dosud považuje za bublinu, podvod, či produkt nezřízené fantazie.

ALTAMAHA-HA

Altamaha-ha je velký mystický tvor tmavé barvy, se dvěma hrby, vyskytující se na pomezí mezi Atlantickým oceánem a řekou Altamaha, poblíž městečka Darien ve státě Georgia (USA).

BESSIE ZE SOUTH BAY

je nejspíše prehistorický druh jesetera, dosahující délku 6 m, váhu 150 kg a věk 100 let, obývající západní část jezera Erie (Kanada, USA).

BUNYIP

znamená v jednom z jazyků australských domorodců „Ďábel“ nebo „Duch“ a vyskytuje se v různých variantách v řece Swan v Západní Austrálii, v jezeře Bathurst, v řece Nearang i jinde.

CHAMP

je mořský had, žijící v jezeře Champlain, na pomezí amerických států New York a Vermont a kanadského Québecu. Je chráněn kanadskými úřady a nesmí se rušit, pronásledovat ani lovit.

MEMFRÉ

V jezeře Memphremagog, rozděleném takřka bratrsky mezi kanadskou provincii Québec a americký stát Vermont, žije mořský had. Jeho existenci naznačuje už vikingský petroglyf na skále nad jezerem. Místní Indiáni varovali už první bílé osadníky před koupáním v tomto jezeře. Početní pozorovatelé udávají jeho délku mezi 6 a 20 m. Požívá stejnou ochranu jako Champ. Podobní tvorové jsou hlášeni i z nedalekých jezer Massawippi, Bowker a Brompton.

OGOPOGO

Ogopogo, neboli v jazyce místních Indiánů N´ha-a-itk („Jezerní ďábel“), je vodní živočich, podle popisu poněkud připomínající skotskou Lochnessku, dlouhý mezi 6 a 15 metry, obývající jezero Okanagan na jihu Britské Kolumbie (Kanada). Místní obyvatelé se ho bojí a uctívají ho po staletí, ale z bělochů ho poprvé spatřila jistá paní Allisonová v roce 1872. Má hlavu připomínající koně a tělo hada, je tmavomodré až černé barvy, se světlejším břichem, živí se buď rybami, nebo chaluhami. Věří se, že je křížencem berana a velryby.

PATAGONSKÝ PLEIOSAURUS

žije v argentinském jezeře Nahuel Huapi, což v jazyce místních Indiánů Mapuče znamená „Jezero tygrů“. PONIK žije v jezeře Pohénégamook ve východním Québecu, nedaleko nejsevejnějšího výběžku státu Maine, a je to pravděpodobně plaz dlouhý mezi 3,5 a 5,5 m, mající na hřbetě dva hrby.

kongama

PŘÍŠERA Z JEZERA FLATHEAD

nedaleko Polsonu v Montaně (USA) je tmavošedý, asi 3 m dlouhý tvor se třemi hrby na hřbetě. Velmi rychle se pohybuje.

SALTIE

je 10 až 12 metrů dlouhý mořský had, žijící v Baltickém moři poblíž švédského pobřeží, v bezprostřední blízkosti hlavního města Stockholmu, na frekventované námořní trase.

SELMA

poněkud připomíná Ogopogo, má koňskou hlavu a je od roku 1750 hlášena z jezera Seljord v norském kraji Telemark. Je dlouhá mezi 8 a 50 metry a má na hřbetě tři až čtyři hrby. Někdy je označována za „koňského úhoře“. Několikrát byla pozorována i na břehu.

STORSIE

je živočich podobný Nessie a žije v jezeře Storsjö ve švédské provincii Jämtland. V jezeře VOROTA v pohoří Sordongnoch nedaleko Verchojansku v Jakutsku žije živočich s hlavou dlouhou 2 m a očima daleko od sebe. Podobný živočich žije i v nedalekém jezeře LABYNKYR.

Více o kryptozoologii:

error: Kopírování zakázáno!