Podivný oblak nad Moskvou objasněn

8. října 2009 mnoho svědků z různých oblastí Moskvy ohlásilo do novin, i na policii – záhadný jev – kruhový otvor v oblacích.

Tento přírodní jev byl patrný na západní obloze, od Volokolamské dálnice, na dálnici Novorižské, a den před tím i u stanice metra „Leninský Prospekt.“¨Svědci jev zachytili na mobilní telefony.

Očitý svědek řekl, že obdržel odpověď na své dotazy k tomuto mraku Hydrometeocentru. Tam mu sdělili, že v Moskvě se rodilo tornádo, ale později se rozptýlilo. Na obhlídku podivného oblaku letěl vrtulník meteorologů.

8.10.2009, 16:19 moskevského času (1)

Mrak měl výrazný stříbřitý odlesk i na denní obloze.

Fantasmagoristé začali jev vykládat jako mystický, apokalyptický úkaz, důsledek chemtrails nebo po působení HAARP.

Specialisté Roshydrometu vysvětlili jev „čistě optickým efektem,“ nebo „počátkem formujícího se tornáda“, ale vše bylo ještě příliš čerstvé na konečné závěry:

„Je to čistě optický efekt, ale vypadá rozhodně působivě. Podíváme-li se, vidíme na okrajích sluneční světlo. Pravděpodobně tento efekt vznikl právě při západu slunce.

Pokud pravidelně sledujete mraky, lze vidět podobné záhady. Co je to nejzajímavější – z různých stran stejná oblaka vypadají úplně jinak. To záleží na tom, jak a kdy jsou tvořeny. V posledních dnech se přes Moskvu přehnalo několik front, a vpád arktického vzduchu. Svit zapadajícího Slunce od západu odspodu – to je to, co se stalo.“

„Průmyslové emise s tím nemají absolutně nic společného,“ ujistili meteorologové. „Takový efekt v takovém počasí, nemohl smog způsobit. Když se něco stane, pak emise nejsou shromažďovány v oblacích. Ale teď v Moskvě není úplně ten typ počasí. Smog je tvořen pouze tehdy, když počasí je klidné po dlouhou dobu, bez náznaku srážek. A v posledních dnech v Moskvě hodně profukovalo. Takže žádný smog to nebyl.“

Ve skutečnosti šlo o jev, známý pod anglickým názvem Fallstreak hole nebo Punch Cloud Hole, což lze zhruba přeložit jako „díra v nebi“. (2) Tento jev se projevuje ve spojení s vysoce kupovitou nebo řasovitě-kupovitou oblačností ve výšce 5-6 km, skládající se z podchlazených kapek vody – v případě neexistence zmrazených kapek, tyto mohou zůstat kapalné i při teplotách až -40 stupňů Celsia.

Odkazy

(1) Záběr http://russia.ru/video/news_6499/
(2) http://weatherthings.com/HolePunch.html, http://connect.in.com/hole-punch-cloud/photos-novholepunch20083-6a3d5f5f6688f800.html, http://connect.in.com/hole-punch-cloud/photos-hole06-jpg-1e2d41379d27caae.html, aj.)

Podivný oblak se objevil nad Moskvou – Slovenská záhadologia a ufológia (kpufo.eu)

error: Kopírování zakázáno!