Válka v polské ufologii

V polské ufologii propukla otevřená válka. Vyvrcholila tak dlouho trvající nevraživost mezi některými předními osobnostmi a badateli.

Stalo se to, že Robert Bernatowicz, šéf „nadace Nautylus“ (1), se obrátil na správce blogů, a ten zablokoval blog Roberta Lesniakiewicze (2), na kterém byl jakýsi nelichotivý článek o Nautylu od dalšího kritického záhadologa Maria Fryckowského. (3)

Nadace Nautylus vůbec nemá mezi polskými ufology dobré jméno. Je trvale v centru kritiky za předkládání stále dalších a dalších fantastických příběhů, kterými se dere do popředí v médiích. Není také divu, že tolik imponuje českým exopolitikům, kterým Bernatovicz předvedl hned své nejznámější sólokapry. (4)

Případ „Zdany“ (5), dodnes předváděný Nadací Nautylus jako nejlepší snímky UFO v Polsku, se samozřejmě ukázal jako dost primitivní lež. Plky svědků se brzo dostaly do rozporu s analýzou jejich fotografií – údajná UFO byly dvě kovové misky na psí žrádlo, slepené k sobě a ovinuté žlutou elektrickou páskou pro lepší efekt. Jeden ji vyhodil a druhý fotil – a stíny obou jsou patrné i na kapotě auta a na samotném kovovém povrchu misek. 🙂

Nautylus se také zviditelnil postavením pomníku UFO v obci Emilcino, které je jakýmsi polským Roswellem. Má připomínat návštěvu malých zelených mimozemšťanů v této obci a jejich setkání s panem Wolským 10.5.1978. (6)

Tak i slavný případ ryby, která měla na sobě obrázek jakéhosi piktogramu, se ukázal jako otisk roštu z mrazáku na rybích šupinách. (7)

Příčiny všeobecné nevraživosti polských ufologických skupin a badatelů jsou známé. Je to fakt, že vedoucí osobnosti v ufologii a záhadologii jsou novináři a tak či onak jsou nějak závislí na sdělovacích prostředcích. Boj o místo na výsluní popularity tak ovlivňuje jak výběr zbraní, tak i celkovou úroveň polské ufologie.

Odkazy

(1) http://nautilus.org.pl/
(2) Nový blog : http://www.wszechocean.blogspot.com/
(3) http://www.sm.fki.pl/Fryckowski/Mariusz.php
(4) http://www.exopolitika.cz/news/robert-bernatowicz-a-ufo-skupina-nautilus-polsko/
(5) Popis případu i obhajoba pravosti případu od R. Bernatowicze: http://www.ufoevidence.org/photographs/section/latestadditions/photo411.htm, http://www.wiadomosci24.pl/artykul/niewyjasnione_zjawiska_niczym_z_filmu_spielberga_16638.html

(6) http://pl.wikipedia.org/wiki/UFO_w_Emilcinie
(7) http://www.wylatowo.pl/artykuly/ryskarpia_max.jpg. Podobný obrazec se podařilo vytvořit i na čerstvé rybě prostým vtlačením. http://www.wylatowo.pl/news.php?art=151

error: Kopírování zakázáno!