Kdo byl Edgar Cayce?

Edgar Cayce (1877-1945) je známý jako jeden z největších jasnovidců a proroků.

Tvrdí se o něm, že Cayce byl schopen ve spánku proniknout do vyššího vědomí nebo banky informací Akáša, odkud čerpal své znalosti.

Cayce byl známý jako „spící prorok“ (1). Když pronášel svá proroctví nebo diagnózy, vždy zavřel oči, což mělo znamenat, že spí a informace čerpá bez účasti bdělého vědomí. Mezi jeho předpovědi např. patří, že Kalifornie se posune do oceánu, a že New York bude zničen v nějaké katastrofě.

Dále předpověděl, že v roce 1958 USA objeví nějaký smrtící paprsky použité v Atlantidě. Cayce je vůbec jedním z hlavních zdrojů novodobých informací o Atlantidě. Atlanťané prý měli nějaký Velký krystal, nazvaný Tuaoi. Prý to byl obrovský hranol, který byl používán ke shromažďování „energie“, což umožnilo Atlanťanům dělat fantastické věci. Ale Atlanťané se stali chamtivými a hloupými, naladili svůj krystal na příliš vysokou frekvenci a vyvolali tak sopečné poruchy, které vedly ke zničení tohoto antického světa.

Dělal i další předpovědi – třeba o velké hospodářské krizi. Podle něj rok 1933 měl být už dobrý rok.

Vyjádřil se i k únosu Lindbergova syna – v podstatě vše co řekl, bylo chybné a nevedlo to k ničemu.

Předpověděl také, že Čína konvertuje ke křesťanství v roce 1968.

Edgar Cayce je nejvíce známý jako diagnostik zdravotního stavu a minulých životů. Prohlašoval, že je schopen vidět a číst auru, ale tato jeho schopnost nebyla nikdy testována. Zanechal po sobě tisíce zápisů o minulých životech a diagnóz různých lidí. Stenografické poznámky z jeho seancí a některé z 30.000 předpisů a doporučení jsou pod ochranou Asociace pro výzkum a osvícení. (prodává se i DVD).

Cayce většinou pracoval s asistenty (hypnotizér Al Layne, lékař John Blackburn, homeopat Wesley Ketchum). Podle kanadského psychologa Dale Beyersteina „tyto dokumenty jsou bezcenné samy o sobě“, protože neposkytují žádný způsob, jak odlišit to, co Cayce zjistil svými schopnostmi, a co bylo doplněno jeho asistenty. Stručně řečeno, není jediný důkaz o jeho schopnostech, kromě množství stále opakovaných pověstí o jeho úspěších.

Neexistuje žádný způsob, jak prokázat, že Cayce skutečně využíval nějakých mimořádných schopností, kromě placebo efektu. Ani na Dr. J.B. Rhine (2), známého svými parapsychologickými pokusy na Duke University, Cayce neudělal žádný dojem. Rhine uvedl, že údaje, které Cayce řekl o jeho dceři, neodpovídaly skutečnosti.

Obhájci E. Cayce v případě chybných předpovědí vždy našli nějaké vysvětlení. Například, že pokud pacient měl nějaké pochybnosti, diagnóza nebyla správná. Nebo, když Cayce a Henry Gross vyrazili společně objevit zakopaný poklad na pobřeží a nic nenašli, obhájci tvrdili, že Cayceho schopnosti fungovaly přesně, protože poklad tam buď byl a byl vykopán, a nebo tam poklad teprve bude ukryt. Je třeba se ptát, proč to Caseyho schopnosti ovšem nerozeznaly…

cayce

O Edgaru Cayce existuje mnoho mýtů a legend.

Zjevil se mu prý anděl, když mu bylo 13 let, a zeptal se ho, co je jeho největší touhou. Cayce údajně řekl, že jeho největším přáním je pomoci lidem. Prý také mohl přečíst knihu tak, že si jí dal pod polštář před spaním. Prý také prošel testy pravopisu pomocí jasnovidnosti, i když byl negramotný a nevzdělaný.

Za šíření mýtu o Edgaru Cayce je zodpovědný New York Times, když uvedl, že „negramotný člověk se stává lékařem, když je v hypnóze,“ (neděle, 9. října 1910).

Mnoho mýtů o něm rozšířil spisovatel Thomas J. Sugrue (3). V své knize z roku 1945 „Příběh Edgara Cayce“, uvedl, že to byl Cayce, a ne lékaři, který ho vyléčil a nadiktoval léky pro syna („slepota“) a manželku („tuberkulóza“).

I když Cayce neměl vyšší vzdělání než gymnázium, používal řadu odborných termínů a údajů z lékařské oblasti. Tvrdí se, že neexistuje žádný způsob, jak by Cayce mohl vědět řadu informací běžnými prostředky.

Pravdou však je, že byl horlivým čtenářem, pracoval v knihkupectví, a obzvláště studoval okultní a osteopatickou literaturu. (Osteopatie byla v té době blízká přírodní medicíně a lidovému léčitelství.) Kromě osteopatie, byl Cayce informován i o homeopatii a přírodní medicíně. Také byl v kontaktu s lidmi z lékařského prostředí, kteří byli i jeho asistenty. Z uvedeného vyplývá, že jeho vědomosti lze snadno vysvětlit docela obyčejnými způsoby poznávání věcí.

Odkazy

(1) http://en.wikipedia.org/wiki/Edgar_Cayce

(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Banks_Rhine

(3) http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Joseph_Sugrue

error: Kopírování zakázáno!