MODERNÍ ŠLECHTĚNÍ A POTRAVINY (1)

Co potřebujeme vědět o potravinách z geneticky modifikovaných plodin

ÚVODNÍ SLOVA

Evropské právo klade velký důraz na ochranu spotřebitele.

Právě ve vztahu k označování potravin jsou orgány EU často vedeny snahou poskytnout spotřebiteli maximum informací o balených potravinách.

Spotřebitel se tak může dozvědět nejen detailní informace o složení, ale i další informace významné pro jeho rozhodování při nákupu, např. údaje o energetické a výživové hodnotě potraviny, zemi původu, ale také o technologických procesech, kterými byla potravina či její složky ošetřeny (např. pasterací, sterilizací, UHT atd.), anebo dokonce o podmínkách pěstování (bio, GMO).

Pěstitelé, zpracovatelé, výrobci, prodejci, obchodníci i provozovatelé veřejného stravování musí zajistit, aby potraviny, které se dostávají ke spotřebiteli byly bezpečné, resp. zdravotně nezávadné.

Problém kvality potraviny je složitější. Na trhu je obvykle možno nalézt potraviny na první pohled velmi podobné, stejného druhu, ale v různých cenových relacích, a které mají nebo mohou mít velmi odlišnou kvalitu, výživovou hodnotu, trvanlivost apod. Orientace v jakosti potravin, které obvykle nejsou rozlišeny třídami jakosti, však není snadná. Bohužel ne vždy cena výrobku odráží jeho jakost, jak bychom očekávali.

Je proto v zájmu spotřebitelů, aby správně rozuměli údajům a termínům uvedených na obalech, aby jejich očekávání od výrobku (kvalita, čerstvost, množství) bylo oprávněné a reálné. K tomu chce přispívat i Pracovní skupina Potraviny a spotřebitel, ustavená při České technologické platformě pro potraviny. Jejím cílem je informovat spotřebitele a pomoci mu správně porozumět údajům, které si může přečíst na obalu a které jsou dle našich zkušeností, mnohdy chápány nepřesně a zavádějícím způsobem; v některých případech i mohou odrazovat spotřebitele od nákupu.

To působí ke škodě nejen spotřebitelů, ale i obchodu, zpracovatelů a prvovýroby. A to je i případ potravin vyrobených z transgenních plodin, běžně pojmenovávaných geneticky modifikované organizmy (GMO). Na toto téma se zaměřuje tato publikace. V první části naleznete stručný přehled otázek a klišé, používaných odpůrci GMO potravin, i vysvětlení a odpovědi na ně.

Ve druhé části je podáno zevrubnější vysvětlení tématu. Věříme, že publikace přinese čtenáři zajímavé informace o fenoménu GMO.

Ing. Libor Dupal, předseda Pracovní skupiny Potraviny a spotřebitel, předseda Sdružení českých spotřebitelů

Dostupnost kvalitních potravin je vázaná na kvalitní a výkonné odrůdy. Jejich vyšlechtění stále více závisí na vědeckých poznatcích. Prvý zlom ve šlechtitelství přinesla pravidla kombinace rodičovských znaků v potomstvu odvozená Gregorem Mendelem. Druhým historickým zlomem je získávání nových vlastností plodin metodou transgenose. Odrůdy získávají nové vlastnosti nepřítomné v rodičích a to cíleně pomocí vložením přirozených genů, nikoli poškozováním genů stávajících. Tím šlechtění přestalo být hříčkou náhody a zdrojem neznámých mutací.

Bohužel tato technika se stala obětí ekonomických a politických zájmů blokujících přínosy, kterých je při správném využití schopna. Veřejnost je záměrně desinformována tak, aby se vyvolával nepodložený strach z transgenních odrůd. Vzniklá atmosféra pověr a strachu poškozuje spotřebitele, neboť se k nim nedostanou výhodnější odrůdy, poškozuje zemědělce, neboť nemohou využít nové odrůdy ke snížení nákladů a poškozuje i přírodu, neboť nutí zemědělce k vyššímu využívání chemie. Navíc společnost draze platí obludný byrokratický systém brzdící technologický pokrok. V demokratické společnosti mohou
tuto situaci zlepšit pouze občané. K tomu je nutné, aby měli dostatek faktických informací a zbavili se pověr a falešného strachu. Právě takový je cíl této brožury.

Prof. Jaroslav Drobník, autor textu

Příště: I. STRAŠÁK GMO – OTÁZKY A ODPOVĚDI

Viz: http://www.socr.cz/

error: Kopírování zakázáno!