Vejce dinosaurů?

Kamenné koule, nalezené v dubnu 2012 u čečenské obce Chimoj ve Šarojském okrese, byly původně považované za vejce dinosaurů.
„Jde o vejce býložravých dinosaurů, kteří žili před 60 miliony lety,“ ujistil novináře docent katedry ekonomicko-sociální geografie Čečenské státní univerzity Mahomed Alchazurov.

Vědci nalezli přes padesát koulí o velikosti od 20 cm do 1 metru. Místní úřady jásaly, neboť doufaly, že objev přiláká do regionu turisty. Některé cestovní kanceláře dokonce zahrnuli „hnízdo dinosaurů“ do seznamu atrakcí.

Ovšem pozůstatky dinosaurů se v Rusku se objevily dosud jen v západní Sibiři a na Čukotce, ale ještě nikdy na severním Kavkazu. Nejde o chybu?

K průzkumu „vajec“ byli požádáni pracovníci Paleontologického muzea Ruské akademie věd. Provedli důkladné vyšetření a jejich verdikt: „Nejde o vejce – ale o kameny, tzv. „konkrece“. Geologické formace, typické pro starověké sedimentární horniny.“

Ale čečenští vědci se nevzdávají. Doufají, že v blízké budoucnosti prokážou, že dinosauři žili na území jejich republiky. Proto připravují další expedice na hledání pozůstatků legendárních dinosaurů.

Z ruských zdrojů

error: Kopírování zakázáno!