UFO – velká neznámá (4)

Chronologie případů moderního věku UFO

(4. část – 80. léta)

habeck

1980

– les u Redelshamu, letecká základna Woodbridge, Suffolk, Anglie: Dva strážní důstojníci spatřili ve vzduchu objekt, snášejicí se prudce mezi stromy, a proto se vydali k „místu zřícení“. Našli tam trojúhelníkový objekt o průměru zhruba 2,5 metrů a výšce asi 2 metrů, který vyzařoval silné světlo. Když se oba policisté přiblížili, UFO vzlétlo a mezi stromy manévrovalo směrem k blízké farmě. Těleso při letu vyplašilo pasoucí se dobytek a poté úžasnou rychlostí zmizelo na obzoru. Setkání s UFO bylo zachyceno na zvukový pás a druhý den se na místě našly zřetelné stopy přistání neznámého tělesa. Případ byl později potvrzen i oficiálně.

1981

Moskva, Sovětský svaz: Po několik týdnů bylo ruské hlavní město zasaženo vlnou UFO. 23. srpna se pak objevil nejzáhadnější úkaz. Stovky lidí jako očarovány hleděly na oblohu, kde hotová flotila 17 podivných objektů letěla přes metropoli a poté zmizela severním směrem. Došlo také k elektromagnetickým poruchám a v mnoha okenních tabulích se objevily záhadné kulaté otvory. 1982 kosmická základna Bajkonur, Sovětský svaz: Dne 1. června se o velký rozruch postarala dvě UFO, která manévrovala v blízkosti odpalovací rampy. Když pak následující den zvláštní komise případ zkoumala, objevila podivné strukturální změny. Nýty konstrukcí se uvolnily, povolily i svařované části, a rovněž popraskaly tisíce okenních tabulek v nedalekých bytech personálu základny.

1983

Millwood, New York, USA: 24. březen byl ve státě New York dnem až dosud největšího výskytu UFO. Mezi 19. a 22. hodinou hlásilo více než 2 000 očitých svědků pozorování zářivých objektů ve tvaru bumerangu.

1984

Danbury, New York, USA: Stovky očitých svědků včetně meteorologů a policejních důstojníků hlásily spatření velkého, nehlučně se vznášejícího objektu s rotujícími světly.

1985

provincie Gansu, Čína: Při letu z Pekingu do Paříže pozorovala posádka letadla Boeing 747 nesmírně rychlé UFO, které přeťalo dráhu Boeingu takovou rychlostí, že kapitán letadla Wang Shu-ting uvažoval o nouzovém přistání. UFO s odhadovaným průměrem 10 kilometrů (!) bylo později pozorováno i v jiných zemích.

1986

Fort Yukon, Aljaška USA: UFO „velké jako letadlová loď“ a dva menší zářivě svítící objekty provázely Boeing japonských aerolinií (JAL) na jeho cestě přes Grónsko, severní Kanadu a Aljašku do Japonska. Zkušený pilot Jenču Terauči mluví o „saturnovité kosmické lodi“, která předváděla doslova neuvěřitelné letové manévry. Terauči měl přirozeně obavy o letadlo a viděl se nucen k riskantnímu úhybnému manévru, zatímco kontrolní stanoviště potvrdilo „neidentifikovatelné radarové echo „. Oficiální vyšetřování amerického úřadu pro letectví nevneslo do věci žádné vysvětlení úkazu.

1987

Gulf Breeze, Florida, USA: Manželé Ed a Frances Walterovi se obrátili na veřejnost se zprávami a fotografiemi ze svých pozorování UFO. Po delší dobu bylo okolí Gulf Breeze dějištěm záhadných aktivit UFO. Na 150 svědku zmíněné případy potvrdilo, nicméně vyprávění i „fotografické důkazy“ Walterových zůstávají stále sporné.

1988

Portoriko, Velké Antily, USA: Stovky svědků z více míst hlásily pozorování kruhových a trojúhelníkových létajících těles obřích rozměrů. Vojenská letadla, útočící na objekty, se s nimi podle všeho střetla, ale objekty bez sebemenšího zvuku náhle zmizely. Případ byl oficiálními místy popřen. 1989 Belgie: Po delší dobu byla různými svědky pozorována jedna z největších vln UFO. Belgická armáda nasadila stíhací letadla, kterým však záhadná trojúhelníková tělesa snadno unikla.

Úryvok z knihy Reinharda Habecka: 10 000 let UFO. Chvojkovo nakladatelství, Praha 2001  

Pokračovanie

error: Kopírování zakázáno!