Co se stalo s Nibiru?

Všichni slyšeli, že v prosinci letošního roku skončí mayský kalendář a čeká se na konec světa.
Byla předložena celá řada možností, které mají konec světa způsobit.

Jedna z nich je kolize Země s tajemnou planetou Nibiru.

NASA zklamalo konspirační teoretiky vydáním prohlášení, že žádná taková planeta není v dohledu!

Svět se poprvé dozvěděl o „planetě apokalypsy“ v roce 1976 z knihy spisovatele a paleoufologa Zecharia Sitchina „Dvanáctá planeta“. Autor v ní publikoval svůj vlastní překlad sumerského klínového písma, ve kterém putuje mýtická planeta Sluneční soustavou.

Podle něj Nibiru, jak ji údajně nazvali staří Sumerové, se pohybuje po protáhlé dráze s oběžnou dobou 3600 let, a její dráha prochází mezi Marsem a Jupiterem.

Sitchin napsal, že symbolem Nibiru je okřídlený disk, který se nachází v mýtech mnoha národů starověkého Východu.

V sumerských textech je také údajně zmínka o tom, že na této planetě žijí velmi inteligentními bytosti – Anunnaki, které jsou uctívány Sumery jako božstva. Když se Nibiru blíží k Zemi, její obyvatelé sestupují na naší planetu a kontaktují se s pozemšťany…

V roce 1995 médium Nancy Lieder (Zeta Talk) oznámila, že se kontaktovala s mimozemšťany, kteří ji varovali před kolizí s planetou Nibiru v roce 2003.

Konspirační teoretici se začali připravovat na Apokalypsu, ale ta se nekonala.

Tak se objevilo nové datum – mayský kalendář má končit 21.prosince 2012. A to je příležitost čekat na zákeřnou Nibiru, rozhodli se panikáři.

V roce 2010 se pomatenci snažili vydávat za Nibiru kometu Elenin: argumentovali tím, že nebeské těleso narazí do Země. Ale místo toho se kometa při přiblížení ke Slunci rozpadla na malé kousky.

Nicméně, rozloučit se s myšlenkou blízkého konce světa to není tak jednoduché. Jeden z „nezávislých výzkumníků“ objevil v archivu Astrophysical Journal Letters roku 1984 článek o objevu několika infračervených zdrojů, které nemají obdobu.

Tady je Nibiru! — radovali se zastánce apokalyptické kolize s planetou. Nicméně, nic zvláštního na objevu takových zdrojů není, a zpravidla jde o vzdálené galaxie, a nikoli planety, které by se řítily k Zemi.

Nibiru je často zaměňována s hypotetickou „Planetou X“.

Faktem je, že po objevu planety Uran roku 1781 bylo jasné, že ne všechna velká tělesa Sluneční soustavy mohou být viděna ze Země pouhým okem.

A opravdu, v roce 1846 byla podle astronomických výpočtů objevena planeta Neptun a v roce 1930 planeta Pluto (která však později status planety ztratila).

V současné době existuje 11 známých objektů s průměrem větším než 800 kilometrů, které se nachází za drahou Neptunu.

Kromě toho je možné, že za hranicí Sluneční soustavy, v Oortově oblaku, jsou objekty o velikosti Pluta, nebo dokonce i větší.

Tým, vedený astronomem Michaelem Brownem se snaží najít velká tělesa na okraji Sluneční soustavy.

Podle něj a jeho kolegů, samotná existence planety s takovou nepravidelnou oběžnou dráhu, jaká je přičítána Nibiru, je krajně nepravděpodobná. Takové těleso by přineslo do Sluneční soustavy nestabilitu a ovlivnilo by nejen Zemi, ale i jiné planety.

Pokud by však mělo dojít v prosinci ke kataklyzmatu, způsobeném Nibiru, musela by být už nyní viditelná pouhým okem.

Pouze slabomyslní čtenáři známých konspirátorských serverů, jako Osud a Orgonet, jsou schopni uvěřit podvodným fotografiím různých odrazů…

Navíc, pokud by těleso s takovými parametry se mělo přiblížit k Zemi v prosinci letošního roku, muselo by být tři roky před přiblížením ve vzdálenosti asi ne více než 10 astronomických jednotek, což znamená, že jeho průměr nemůže přesáhnout 50 kilometrů. V důsledku toho albedo (odrazivost) objektu nemůže být vyšší než 0,1. Je nepravděpodobné, aby na takové planetě, která většinu z období své oběžné dráhy je značně vzdálená od Slunce, byl možný život, o možné civilizaci ani nemluvě.

Nicméně, nadšenci věří, že informace o přiblížení Nibiru je zatajována NASA, aby to nezpůsobilo paniku mezi obyvatelstvem. Věří tomu i přesto, že oblohu sleduje mnoho amatérských astronomů, které nelze jen tak snadno umlčet.

A NASA dostává většinu údajů od nezávislých odborníků, což potvrzuje David Morrison z Institutu astrobiologie NASA.

Takže informace o planetě, která by nám hrozila, by dříve nebo později unikla na veřejnost.

Lze tedy snadno dospět k závěru, že Nibiru není nic jiného než mýtus.

error: Kopírování zakázáno!