Indická armáda hledala UFO

Indická armáda po více než šest měsíců, v období mezi srpnem 2012 a únorem 2013, považovala Venuši a Jupiter za neidentifikované létající objekty, pronikají do země z Číny.

Napsal to list The Telegraph Calcuta.

Pozorování UFO se konalo v pohraniční provincii Ladakh a záhada byla vyřešena až poté, až když se na místo dostavil tým z Indického astrofyzikálního institutu (Indian Institute of Astrophysics – IIAP). „Naším úkolem bylo určit, zda tyto neidentifikované objekty byly nebeské nebo pozemské,“ řekl v rozhovoru pro deník astronom Tushar Prabhu.

Armáda zaznamenala do února 2013 329 pozorování v blízkosti jezera Tso Pagong, na společné hranici Číny a Indie.

Astronomové vysvětlili, že jeden z cílů byl vidět mezi 18. hodinou večerní a 5 hodinou ráno, zatímco druhý zářil na obloze od 4 do 11 hodiny.

Jeden z vojáků si všiml, že jeden z objektů se na obloze objevoval každý den o čtyři minuty později, než předchozí den, a tvrdil, že oba objekty byly nejjasnějšími světly na obloze a pohybovaly se proti hvězdnému pozadí.

Armáda přesto trvala na podezření, že by to mohly být čínské letouny.

Vědci po pouhých šesti nocích měření úhlu elevace objektů teodolitem snadno zjistili, že při pozorování šlo pouze o Jupiter a Venuši.

Případ ukazuje, že banální chyba ve znalostech a odhadu při řešení případů UFO může mít v případě horké hranice a napjatých mezinárodních vztahů fatální důsledky.

Podle:

By Jupiter! China spy in sky – Intruders over Ladakh turn out to be two planets. Online: http://www.telegraphindia.com/

error: Kopírování zakázáno!