Co nového v MUFON?

Mutual UFO Network, největší amatérská badatelská organizace, zaměřená na zkoumání UFO v USA, s tisíci dobrovolníky po celém světě, se snaží o modernizaci.

MUFON najal marketingové agentury k aktualizaci svého image a k náboru nových  členů. Ve snaze zatraktivnit činnost MUFON ji její ředitel Jan Harzon (obr. 1) označuje za „skutečná AKTA X.“

MUFON je nepochybně přetížen. Dostává zprávy o podivných jevech na obloze, o které není nikdy žádná nouze. Navíc, vojenské a vládní agentury téměř nikdy nešetří zprávy o UFO došlé od občanů. Vše zůstává na amatérských badatelích.

MUFON tvrdí, že provádí vědecké zkoumání, ale upřímně řečeno, vědecký přístup existuje jen v proklamacích.

Objasnit povahu jevů UFO je velmi obtížné, protože často existuje jen jediný svědek úkazu, mnohdy neschopný přesně zachytit a podrobnosti – rychlost, vzdálenost, velikost, apod. Mnohdy dochází k objasnění jevů díky samostatným badatelům a až po mnoha letech.

UFO bylo předmětem výzkumu už desítky let a stále není jednotný výklad ani představa o povaze jevu – hlavně proto, že existují četná a různorodé vysvětlení a jeho obraz se mění s měnící se dobou.

Dalo by se namítnout, že MUFON není v žádném případě vědecká instituce, protože se nepohybuje v hlavním proudu vědy a její nosné případy byly mnohokrát zdiskreditované.

I když za desítky let trvání fenoménu nedošlo k žádnému pokroku v této oblasti, lidé přesto stále vidí UFO, a bude tomu tak i nadále.

Amatérské badatelské skupiny proto plní důležitou veřejnou službu. Umožňují svědkům podivných jevů, aby bez obav ohlásili své pozorování a jednali o tom s někým, kdo není na jejich pozorování a svědectví materiálně závislý.

Shromážděná data, jakkoli neúplná nebo i nepřesná, se mohou časem stát důležitým zdrojem seriózního výzkumu i v jiných oblastech.

Ale vraťme se do USA.

Situace kolem MUFON není idylická a to je i důvod nynější snahy o nápravu. Členové vedení MUFON jsou často nuceni mluvit o podivných pozorování na senzacechtivých televizních pořadů, televizních reality show o UFO, apod.

MUFON čelí také záplavě konspiračních nesmyslů a osočování, že slouží agentům FBI, a je zapojena do vládního spiknutí pro utajení mimozemské přítomnosti na Zemi. Je faktem, že se nijak od tzv. Exopolitiky, šířící tyto bláboly, nijak nedistancovala. Konference, pořádané MUFON, jsou pak, podle popisu odeznělých přednášek z klávesnice Roberta Shaeffera, provozovatele webu BADUFOS.COM, (obr. 2) spíše panoptikem bizarností, než přehlídkou seriózní činnosti.

Je otázkou, co nynější kampaň přinese. Můžeme se těšit na výsledek.

 

Podle:

UFO Research Agency Taps National PR, Branding Firm for National Outreach. MUFON Hires Ohio Based The Eisen Agency for Communications Campaign. PRNewswire, 8.9.2016. Internet: http://www.prnewswire.com/news-releases/ufo-research-agency-taps-national-pr-branding-firm-for-national-outreach-300324895.html
 
UFO Trail, 30.7.2013. Internet: http://ufotrail.blogspot.com/2013/07/mufon-science-and-deception-part-one.html

Z Azimutu záhad č. 1 (13), 2016 

error: Kopírování zakázáno!