Planety jako skryté kosmické lodě

Z vědecko-fantastické literatury známe příběhy, kdy opravdu vyspělé civilizace vyšlou na cestu vesmírem nikoli jen gigantické koráby, ale i celé planety či měsíce s celou populací. 

Důvodem k takové cestě měly být katastrofy kosmického rozsahu, především vyhasnutí mateřského slunce.

Mohly by se takové kosmické lodě vyskytovat i ve Sluneční soustavě? V polovině 60. let se spekulovalo o tom, že takovou kosmickou lodí by měl být celý náš Měsíc. Důvodem k tomuto tvrzení měly být skutečnosti, které v té době nebylo možné objasnit – jeho přílišná velikost k poměru k Zemi, odlišná hustota, ale i to, že krátery jsou příliš mělké.

Ještě dříve uvažoval významný astronom Jozif Šklovskij (1916-1985), že marťanské měsíce Fobos a Deimos jsou umělé kosmické lodě. Šlo však jen o osmi a šestnáctikilometrové měsíce. (1)

Později se objevil nový adept na planetární kosmickou loď. Je to Saturnův měsíc Iapetus. V článku (3) to Richarda Hoaglanda to dovozuje několika zajímavými postřehy. Na fotografiích si všímá velkých kráterů a podivných hranatých kontur tohoto měsíce. Autor se domnívá, že jde již o silně zerodovaný dodecahedron (nebo vyšší řád geodesické koule). Tyto údaje však byly podrobně vyvráceny. (4)

Odkazy

(1) Šklovskij, J.S.: Milióny cizích světů. Praha, Mladá fronta 1964. (orig. Vselennaja, žizň, razum. 1962).
(2) Richard Hoagland. Wikipedia. Internet: https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_C._Hoagland
(3) Hoagland, R. C.: Moon with a View: Or, What Did Arthur Know … and When Did He Know it? The Enterprise Mission, 2005. Internet: http://www.enterprisemission.com/moon1.htm, http://www.enterprisemission.com/moon2.htm
(4) Robbins, S.: Episode 72: Solar System Mysteries „Solved“ by PseudoScience, Part 1 – Iapetus. Internet: http://podcast.sjrdesign.net/shownotes_072.php

error: Kopírování zakázáno!