Fyzici vypočítali, že mimozemšťané nebudou nikdy nalezeni

V Británii vědci z Cornell University odpověděli na otázku, proč jsme ještě nenašli mimozemšťany.

Své závěry publikovali fyzici ve vědeckém časopise Proceedings of the Royal Society of London A.

Abychom pochopili, proč se lidstvu nedaří komunikovat s jinými světy, vědci provedli své výpočty a vzorce. I když nepřinesli nic nového, zaměřili se na detaily, které jejich předchůdci pomíjeli.

Před více než půl stoletím byl vytvořen vzorec, pomocí něhož můžeme vypočítat, kolik civilizací je v Galaxii. Tento vzorec zformuloval astronom Frank Drake. (2)

Podle jeho výpočtů bylo jasné, že šance na hledání jiného života a kontakt s ním, jsou skvělé.

Přesto tím nebyl vyřešen Fermiho paradox. Fyzik Enrico Fermi (3) kdysi položil skeptickou otázku: pokud existuje tolik mimozemských civilizací, proč jsme o tom zatím nenalezli důkazy?

Fyzici Cornell University upozornili na to, že ve výpočtech, založených na formulaci Drakeova vzorce, řada vědců vychází z nepřesných údajů. Z tohoto důvodu je výsledkem rovnice nějaká „konkrétní“ cifra, blízká požadovanému přání, a nikoli velký soubor různých variant odpovědí.

Britští vědci vypočítali znovu Drakeovu rovnici, s přihlédnutím všech chyb. Vzali v úvahu takové rysy, jako je doba existence civilizací, čas pro vznik hvězd, počet hvězd s planetami a kosmickými objekty, podobnými Zemi.

Fyzici tyto výpočty kombinovali pomocí statistických údajů a zjistili, že 30% výsledků ukazuje, že v Galaxii nejsou jiné civilizace. Část výsledků ukazuje vysoký počet civilizací, jako tomu bylo u předchozích výpočtů.

Britští vědci tedy došli k závěru, že Fermiho paradox prostě nemá smysl. Absence viditelných civilizací lze vysvětlit Drakeovým vzorcem.

Pravděpodobnost, že se lidé mohou v budoucnu setkat s jiným životem, nebo že  existoval v minulosti, tu ale stále ještě je.

Odkazy

(1) Anders Sandberg, Eric Drexler, Toby Ord: Dissolving the Fermi Paradox. Proceedings of the Royal Society of London A. Cornel University, 6.6.2018. Internet: https://arxiv.org/abs/1806.02404
(2) Frank Drake. Wikipedia. Internet: https://cs.wikipedia.org/wiki/Frank_Drake
(3) Enrico Fermi. Wikipedia. Internet: https://cs.wikipedia.org/wiki/Enrico_Fermi

 

error: Kopírování zakázáno!